Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lučani

18. 06. 2013. Lučani

Izvor: ObjektivNo1.

Lučani: Dani jagoda u Rogači

U dragačevskom selu Rogača, u domaćinstvu porodice Dragović, održani su Dani jagode. Na oglednom polju predstavljene su nove sorte jagoda i primena novih, jednostavnih tehnologija.

Prvi put u Dragačevu, proizvođačima ovog voća, pokazano je da i prolećni zasadi jagode mogu da donesu rod, zbog povoljnijih vremenski uslovi. Rod za berbu stiže nakon 7 do 8 nedelja, rekao je Mile Radisavljević, vlasnik ATP IRRIGATION iz Beograda.

 

Prinos od prolećne sadnje može da iznosi i do 45 tona po hektaru. Na oglednom polju u Rogači zasađene su holandske sorte, od najranijih do najkasniji, konzumne i jagode za industrijsku preradu.

Prisutni proizvođači jagode su posebno bili zainteresovani, možda začuđeni  za primenu slame u proizvodnji jagoda. Kako su stručnjaci objasnili, danas je nemoguće bez slame gajiti ovo voće, jer ona sprečava truljenje.

 

Otkupna cena jagode u Srbiji je krajem prošle sedmice iznosila 180 dinara po kg, a u Evropi do 4 evra. Poslednjih pet godina cena iznosi u proseku 140 do 150 dinara, istakao je Rade Dragović, proizvođač jagoda.

Najveću udeo u ceni po 1 hektaru jeste sadni materijal,  a cena zavisi od kvaliteta, tako da se kreće od 15 do 25 hiljada evra po hektaru, dodao je Rade. Nakon posete oglednom polju, održano je i predavanje o novim tehnologijama u proizvodnji jagoda.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza