Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lučani

16. 09. 2015. Lučani

Izvor: Ekapija

Lučani: Pomoć Kanade u odbrani od poplava

Ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinington, obišao je danas završene radove na uređenju rečnog korita na reci Bjelici u opštini Lučani.

 

Vlada Kanade finansirala je projekat prevencije od poplava sa 411.000 kanadskih dolara, da bi izlivanje te reke bilo sprečeno, saopšteno je iz Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Ambasador Pinington je, zajedno sa direktorom Kancelarije Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Markom Blagojevićem i predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, posetio lokaciju uređenog rečnog korita kod mosta na reci Bjelici na regionalnom putu Lučani – Guča. Ta reka nanela je veliku štetu stanovnicima opštine, kada se izlila usled velikih padavina u maju 2014.

- Veoma mi je drago što imam priliku da se uverim u dobre rezultate ovog projekta, a pogotovo kada čujem da se reka od njegovog završeka nijednom nije izlila. Kanađani i srpska dijapora želeli su odmah da pomognu Srbiji nakon poplava u maju 2014. godine, pa osim za uređenje korita reke Bjelice, sredstva će biti izdvojena i za rekonstrukciju dve pumpne stanice u Vojvodini - rekao je Pinington.

 

 

Projekat uređenja rečnog korita reke Bjelice, koji je Vlada Kanade finansirala sa 411.000 kanadskih dolara, obuhvatao je čišćenje sedam kilometara korita Bjelice i njenih pritoka (Spilo, Lučanski potok, Simovića potok, Đerđijski potok, Potok Krstac), građevinske radove na ojačavanju obale i izgradnju kaskada i retenzija za zadržavanje nanosa.

- Bjelica je osam puta plavila Lučane tokom 2014. godine, a već prvi radovi na čišćenju rečnog korita doprineli su da se reka ne izlije tokom velikog priliva vode prošle jeseni. Tako je bezbednost Lučana danas znatno veća nego ranije, što ukazuje na značaj ove intervencije - rekao je direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja u Srbiji, Marko Blagojević.

Predsednica opštine Lučani, Vesna Stambolić rekla je da je taj projekat od izuzetnog značaja za opštinu Lučane, koja bez donacije Vlade Kanade ne bi uspela sama da prevaziđe veliki problem plavljenja reke Bjelice sa kojim se dugo suočavala.

 

 

Vlada Kanade obezbedila je 1 milion kanadskih dolara za projekat uređenja rečnog korita reke Bjelice u Lučanima i za sanaciju crpnih stanica Lipac i Bosut u Sremskoj Mitrovici i Šidu, što će doprineti zaštiti ovih opština od mogućih poplava u budućnosti.

Taj projekat sprovodi UNOPS zajedno sa Javnim vodoprivrednim preduzećima "Vode Vojvodine" i "Srbijavode", navedeno je u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar