Naslovna  |  Region  |  Ostali  |  Studijska poseta čačanskih poljoprivrednika Nemačkoj, Holandiji i Sloveniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali

13. 10. 2016. Nemačka, Holandija, Slovenija

Izvor: SGČ

Studijska poseta čačanskih poljoprivrednika Nemačkoj, Holandiji i Sloveniji

U organizaciji Grada Čačka, a u saradnji sa vodećim organizacijama iz Nemačke, Holandije i Slovenije, uspešno je realizovano stručno putovanje poljoprivrednika u ove tri evropske zemlje. Poljoprivrednici su u inostranstvu boravili od 25. septembra do 2. oktobra.

Cilj studijske posete je upoznavanje novih ljudi, organizacija, sticanje novih informacija, znanja u poljoprivredi, ekologiji, razgovorima o mogućnostima saradnje na zajedničkoj izradi i realizacija projekata za domaće i inostrane donatore, upoznavanje sa primerima dobre prakse u poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima, zadrugama, preduzećima i državnim organizacijama.

Grupu od 19 poljoprivrednh proizvođača na ovom putovanju predvodio je u ime Grada Čačka prof. dr Radoš Pavlović, zamenik gradonačelnika grada Čačka.

 Prvi dan po programu je bila poseta Udruženju odgajivača alpskih simentalskih goveda u Misbahu. Predsednik Udruženja stočara u Misbahu – Baltazar Bihl, predstavio je Udruženje koje ima preko 1.400 članova sa oko 52.000 umatičenih krava i drugih rasa goveda. Udruženje okuplja i organizuje poljoprivrednike – odgajivače goveda iz 8 stočarskih zadruga u Bavarskoj.

Udruženje organizuje izložbe, aukcije i prodaju stoke za svoje članove i godišnje se preko Udruženja ostvari promet od oko 22 miliona evra.

 

 

 

 

Poljoprivredni proizvođači su posetili Stočarski centar „Bajern – Genetik“ u Grubu, koji je predstavio generalni direktor Dr Tomas Grup, ističući da je „Bajern – Genetik“ danas jedan od vodećih Stočarskih centara goveda i svinja u Nemačkoj, koji je organizovan kao zadruga sa preko 200 zaposlenih stručnjaka i radnika. Vlasnici Bajern – Genetika su 25.000 odgajivača – farmera, organizovanih u šest stočarskih udruženja, sa preko 333.000 grla stoke. Na šest lokacija proizvode semena od bikova i nerastova. Imaju svoja predstavništva na svim kontinetima i godišnje prodaju preko 4.000 priplodnih junica širom sveta.

Sledećeg dana poljoprivredni proizvođači posetili su firmu „Europlant“ u Nemačkoj .Europlant je vodeći nemački i među tri najveća svetska proizvođača semenskog krompira. Ima više od 110 raznih sorti krompira, a semensku proizvodnju izvozi u više od 85 zemalja širom sveta. Poljoprivrednici su videli nove sorte krompira.Prva poseta u Holandiji bila je firmi „JOZ“ u Vestvudu koja je začetnik sistema modernog čišćenja i održavanja štala , proizvodnja razne vrste opreme od podova u štalama, boksova za stoku do robota za čišćenje štala i za prinošenje hrane stoci.Pored firme nalazi se ogledna farma sa 115 krava holštajn rase sa robotima za mužu krava, čišćenje štala i za prinošenje hrane.

 

 

 


 U nastavku stručne posete, poljoprivredni proizvođači su posetili firmu „Bejo Zaden-Broer BV“ u Emelordu koja se bavi proizvodnjom , preradom i prodajom luka. Među najvećim su svetskim proizvođačima semenskog luka i imaju izvoz u zemlje širom sveta.

 

Narednog dana bila je poseta firmi „Agriko“ koja je vodeći proizvođač semenskog krompira u svetu. Po svom obliku organizovana je u zadrugu sa sedištem u Emelordu. Firma „Agriko“ ima preko 100 sorti krompira. Zatim su poljoprivrednici posetili farmu za prodaju reparirane poljoprivredne opreme i mehanizacije, kao i poljoprivrednu apoteku u Emelordu.

 

 

 

 

Poslednjeg dana bila je poseta Sloveniji. Poljoprivredni proizvođači su posetili firmu „Vrtlarstvo Antolin“ koja se bavi proizvodnjom cveća, koja već sarađuje sa nekoliko proizvođača cveća iz Čačka i Poljoprivredni institut Slovenije koji je vodeća stručna i naučna organizacija u oblasti poljoprivrede.U okviru ovog Instituta posetili smo infrastrukturni centar Jablje u okolini Ljubljane koji ima 50ha pod oglednim poljima namenjenih istraživanju i razvoju u poljoprivredi, a u centru se vrše i druge istraživačke aktivnosti. Zatim su poljoprivrednici posetili ogledni voćnjak ovog instituta sa preko 400 različitih voćnih vrsta jabučastog, jagodastog i koštičavog voća Poseta Sloveniji završena je posetom poljoprivrednom gazdinstvu Kos koje se nalazi u Brdu pri Lukovici. Ovo poljoprivredno gazdinstvo smeštenom u živopisnom krajoliku u okolini Ljubljane i bavi se ekološkom proizvodnjom. 

 

 


 

Poseta je bila veoma edukativna i poljoprivredni proizvođači su videli nove tehnologije i dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji.Nadamo se da će deo tehnologije koje su videli prilikom posete ovim državama primeniti i u sopstvenoj proizvodnji.

Nema komentara.

Ostavi komentar