Naslovna  |  Region  |  Ostali  |  Eksplozija municije u Kragujevcu – poginuo potpukovnik VS, najmanje 25 povređenih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali

28. 02. 2017. Kragujevac

Izvor: RTS, Fonet

Eksplozija municije u Kragujevcu – poginuo potpukovnik VS, najmanje 25 povređenih

U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu izbio je požar i došlo je do eksplozije na liniji za delaboraciju (remont) municije. Poginuo je potpukovnik Vojske Srbije, a povređeno je 25 pripadnika MUP-a i VS. Povređeni nisu životno ugroženi. Za tri osobe se i dalje traga. Ministar odbrane kaže da postoji opasnost od novih eksplozija u TRZ.

U eksploziji koja se dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu poginula je jedna osoba, a dvadeset i pet pripadnika VS i MUP-a je povređeno, a za troje se i dalje traga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Poginuo je potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić, koji je 26 godina bio zaposlen u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, a dve godine radio je u TRZ-u.

Dvadeset i pet povređenih je, kolima Hitne pomoći i vojnog saniteta, prebačeno u Klinički centar u Kragujevcu, gde su zbrinuti.

Direktor KC Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je na konferenciji za novinare da niko od povređenih nije životno ugrožen.

Reč je, uglavnom, o povredama u vidu opekotina i povreda mekih tkiva, ali se strahuje da postoje i unutrašnje povrede.

Prema njegovim rečima, tri osobe imaju višestruke i specifične povrede zbog kojih su pozvani lekari sa Vojno-medicinske akademije (VMA).

Kako saznaje RTS, najveći broj vojnika i policajaca koji je intervenisao u TRZ nosio je pancire, što je sprečilo veće povrede.

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je novinarima posle obilaska Zavoda da je požar u ugašen, ali da postoji opasnost od novih eksplozija. 

Prva eksplozija dogodila se u 13.20 u objektu A-28 u kome se obavlja delaboracija (remont) municije a posle toga požar je zahvatio i taj objekat i objekat A-27.

Četrdeset vatrogasaca, policajaca i radnika Zavoda krenuli su da gase požar da bi se u 13.45 dogodila druga eksplozija.

Prema rečima ministra Đorđević, objekat u kome je došlo do eksplozije urađen je po "najvišim standardima".

Đorđević je naveo da je lično formirao komisiju koja će narednih dana ispitivati uzroke tog incidenta, dodavši da će javnost biti blagovremeno obaveštena o rezultatima istrage.

Ranije danas, pojedini beogradski mediji (Blic, B92) javili su da ima četvoro povređenih nakon druge eksplozije. 

Delaboracija municije obuhvata radnje rastavljanja na sastavne elemente i odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija iz elemenata i delova projektila.

Remont municije u Kragujevcu počeo je još 1853. godine, kada je u sastavu tadašnje Topolivnice osnovana Pirotehnika. Taj pogon je kasnije menjao imena i nazive, a delatnost je 1975. premeštena iz kruga Zavoda "Crvena zastava" i sada se nalazi u nenaseljenom području na starom putu Kragujevac–Jagodina.

Nema komentara.

Ostavi komentar