Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali

16. 11. 2012. Arilje

Izvor: sajt opštine Arilje

Arilje: Podrška stočarskoj proizvodnji

Opština Arilje i Inovacioni centar za poljoprivredu organizovali su predavanje za poljoprivredne proizvođače. Na temu „ Poboljšanje osobina mlečnosti i plodnosti u govedarskoj proizvodnji“ govorio je dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Beograd.

On je u svom izlaganju naglasio da proizvođači mogu da ostvaruju premije i regrese od strane države samo pod uslovom  da su njihova grla umatičena. Postupak i proces umatičenja rade Odgajivačke organizacije na području Srbije kojih ima nekoliko, a na području opštine Arilje Inovacioni centar. Takođe smatra da bi naši proizvođači trebalo bi da imaju dobru komunikaciju sa službom u Inovacionom centru kojoj će prijaviti svaku promenu u svojim zapatima, što je veoma važan uslov kod umatičenja grla. Takva grla će kasnije  imati prava , na osnovu pravila i propisa koje propisuju Odgajivačke organizacije, da ostvare premije i regrese od strane države koje su po mišljenju Pantelića veoma značajne u skorijem vremenskom periodu.

Osim genetike i selekcije o kojima je bilo reči tokom predavanja, akcenat je bio na uslovima držanja i gajenja.

Da bi se povećala mlečnost i plodnost krava potrebno je obratiti pažnju na ishranu i uslove držanja. Krave vole svetlo, stoga treba izbegavati držanje u tamnim stajama. Potrebno im je obezbediti dovoljne količine sveže vode , a u zimskim uslovima vodu malo zagrejati . Pored udobnog ležišta  kravama je potrebno obezbediti ispust  kako bi najveći deo dana provodile napolju bez obzira na vremenske uslove jer one dobro podnose hladnoću. Ishrana je veoma važna , kako za proizvodnju mleka, tako za dobijanje telesne mase i za plodnost, jer je dokazano da krava koja nije dovoljno uhranjena je manje plodna. Profesor je naglasio da nije dovoljno obezbediti genetski potencijal, ukoliko uslovi držanja i gajenja nisu dobri i smatra da subvencije mogu biti podsticaj farmerima da očuvaju stočni fond.

Nema komentara.

Ostavi komentar