Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali

07. 12. 2012. Arilje

Izvor: objektivNo1

Arilje:Laboratorija Inovacionog centra u društvu najboljih

Laboratorija Inovacionog centra iz Arilja učestvovala je na evropskom međulaboratorijskom takmičenju u ispitivanju uzoraka. U konkurenciji 41 laboratorije iz cele Evrope, ariljski Inovacioni centar plasirao se među prvih deset.

U okviru aktivnosti za proširenje obima akreditacije laboratorija Inovacionog centra, za ispitivanje pesticida, učestvovala je na Međunarodnom međulaboratorijskom ispitivanju koje je održano u novembru.

Od ukupno 41 laboratorije, koliko ih je učestvovalo iz Evrope, Laboratorija Inovacionog centra se našla među prvih deset. Ovim se LICP svrstava u grupu ovlašćenih laboratorija za ovu vrstu posla.

Analiza se sprovodi tako što se jedan referentni uzorak distribuira pod šifrom u sve laboratorije koje rade tu vrstu analiza. Rezultati ovog ispitivanja će biti dostupni na sajtu „Ariljske maline“.

Inovacioni centar za poljoprivredu u Arilju osnovan je donatorskim sredstvima Evropske agencije za rekonstrukciju. Centar je moderna savetodavna služba u oblasti poljoprivrede, u svom sastavu poseduje osam meteoroloških stranica koje automatski očitavaju i prenose meteorološke podatke, temperaturu vazduha, osvetljenost i količinu padavina.

Na osnovu izmerenih parametara vrši se prognoza pojave biljnih bolesti. Dobijene prognoze sa preporukom zaštite se blagovremeno prenose poljoprivrednim proizvodjačima da bi uspešno zaštitili svoju proizvodnju.

Inovacioni centar za poljoprivredu u svom radu saradjuje sa Institutom za voćarstvo iz Čačka, Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda, Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada i drugim institucijama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Nema komentara.

Ostavi komentar