Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali

23. 09. 2020.

Izvor: Zlatiborske Novine

Počinje izgradnja toplane na biomasu u Arilju

Izgradnja toplane na drvnu sečku u Arilju koja je trebalo da započne u sredinom juna, počeće sutra, rekao je za eKapiju zamenik predsednika Opštine Arilje Branko Vukajlović.

On je precizirao da se privode kraju pripremni radovi na gradnji toplane i da će čitav posao, po planu, biti završen do 31. decembra, ako vremenski uslovi to budu dozvolili.

Pomeranje prvobitnog roka za početak gradnje usledilo je jer se čekalo na procenu uticaja izgradnje kotlarnice na drvnu sečku na životnu sredinu – kazao je Vukajlović.

Rešenjem su, kako prenosi sajt Opštine, utvrđeni minimalni uslovi zaštite životne sredine koje je nosilac projekta, Zdravstveni centar Užice, dužan da primeni.

Prema rečima Vukajlovića, toplana na biomasu je projektovana na nešto manje od 2 MW i za početak će na na nju biti priključene dve škole, Dom zdravlja, zgrada suda i vrtić.

Kapaciteta ima i za više priključaka, pa postoje planovi da se kasnije na novu toplanu priključe i sportska hala, kao i neke stambene zgrade – najavio je Vukajlović.

On je dodao da sledi donošenje odluke o upravljanju novom toplanom i da će ono biti povereno javno-komunalnom preduzeću Zelen, koje će biti zaduženo i za nabavku drvne sečke.

Toplana na biomasu u Arilju sastojaće se iz kotlarnice na drvnu sečku i distributivnog toplovoda sa toplotnim podstanicama, a gradski čelnici su najavili da će uštede zbog prelaska na drvnu sečku umesto lož ulja i mazuta biti ogromne.

Vrednost posla je 177,5 miliona dinara, a za izvođače radova odabrane su beogradske firme IsoPlus, Adriacore, Oden, TVI, Global 100Solutions i Termo Univerzal, Gas Tedž iz Inđije i austrijski Giles Energie-und Umwelttechnik GmbH & Co KG iz Gmudena.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza