Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali

08. 03. 2015. Kosjerić

Izvor: ObjektivNo1.

Zemljotres u Kosjeriću jačine 4,6 Rihtera

Večeras oko 21,47 čas dogodio se jak zemljotres u Kosjeriću, a potres se osetio i u Čačku.

Prema prvim informacijama, zemljotres se dogodio 19 kilometara južno od Valjeva, a potres se najviše osetio u zapadnom delu Srbije. Zemljotres su osetili Čačani, Ivanjičani, a i područje Suvobora. Zemljotres se osetio i u Beogradu, Rumi, ali i u Bosni i Hercegovini. Javljaju se i građani Kragujevca, Valjeva, ali Novog Sada koji kažu da se zemljotres osetio i u tim gradovima.

Zemljotres jačine 4,6 jedinica Rihterove skale, čiji je epicentar bio u selu Mrčići kod Kosjerića, trajao je oko 30 sekundi, i za sada nema informacija da je naneta materijalna šteta na objektima, izjavio je večeras Tanjugu predsednik opštine Milijan Stojanić.


- Najvažnije je da nema povređenih, rekao je Stojanić RTS-u. Ekipe su krenule na teren, a s obzirom na to da u tim krajevima nema struje već dva dana, građani teško i mogu da prijavu eventualnu materijalnu štetu. 

 

Prema Stojanićevim rečima, na njegovoj kući primećena je jedna pukotina, tako da Stojanić strahuje da će i na starijim objektima biti manje materijalne štete.

- Zemljotres je bio jakog intenziteta, trajao je oko 30 sekundi i predhodio mu je jak prasak pre udara. Za sada nema informacija da je naneta materijalna šteta na objektima, ali smo odmah smo aktivirali Štab za vanredne situacije, policiju i vatrogasce, pa ćemo više informacija u toku narednog dana, rekao je Stojanić.

Zemljotres se dogodio na dubini od 5 kilometara, navodi Republički seizmološki zavod. Intezitet u epicentru procenjen je na V stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, objavljeno je na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda Srbije. Kako je Tanjugu rečeno u tom zavodu, od zemljotresa ove magnitude moguća su oštećenja na objektima kao što su rušenje dimnjaka i crepova i pojava manjih pukotina na nosećim zidovima.

Na području Kosjerića je pre pet dana zabeležen manji zemljotres jačine 3.3 stepeni Rihterove skale. Pre dva dana, zemljotres manjeg intenziteta 2,7 jedinica Rihterova skale registrovan je, takođe, u regionu Kosjerića.

Nema komentara.

Ostavi komentar