Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali

21. 07. 2015. Arilje

Izvor: Ozonpress

Država uzima kredit za branu Svračkovo na reci Rzav?

Da se poštovao ugovor koji su potpisali Ministarstvo poljoprivrede, Grad Čačak i opštine Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac ove godine bi se okončala izgradnja brane Svračkovo na reci Rzav sa koga se vodom snabdeva oko 300.000 stanovnika ovog dela Srbije.

Ugovorom koji je potpisan 2009. godine bilo je dogovoreno udruživanje sredstava Vlade Srbije i ovih pet opština u iznosu od 52,25 mil EUR, a da se brana gradi pet godina. Međutim, država se nije pridržavala potpisanog ugovora i nije obezbeđivala planiranma sredstva.

Zbog toga su na nedavnom sastanku da ministarkom poljoprivrede predstavnici ovih pet lokalnih samouprava zatražili da se ubrza izgradnja akumulacije Svračkovo, jer bez nje nema stabilnog snabdevanja pijaćom vodom.

 

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da je ministarka poljoprovrede obećala da će u razgovoru sa premijerom insistirati da se deo sredstava iz kreditne linije Ujedinjenih Arapskih Emirata usmeri za izgradnju brane Svračkovo. Kako kaže, uslov koji bi u tom slučaju morali da ispunimo je, da se voda iz brane delom koristi i za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

 

- Razgovarali smo sa ministarkom poljoprivrede oko izgradnje brane Svračkovo koja se gradi dosta usporeno, a deo sredstva prošle godine usmeren je na sanaciju poplava. Rok za izgradnju brane je bio pet godina ali je on već sada probijen. Predstavnici svih pet lokalnih samouprava koji se snabdevaju vodom sa ove reke apelovali su da se te aktivnosti ubrzaju, a ministarka je obećala da će razgovarati sa premijerom da se deo kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata iskoritsti za izgradnju brane koja je značajna za više od 200.000 stanovnika u Moravičkom okrugu. Nadam se da Vlada imati razumevanje da se ta sredstva obezbede - kaže Ilić.

Sušni period, koji će po nekim prognozama trajati do sredine septembra, ozbiljno bi mogao da ugrozi redovno vodosnabdevanje građana pijaćom vodom, a trajnog rešenja vodosnabdevanja nema bez izgradnje brane Svračkovo.

- Treba da proširimo mrežu vodosnbadevanja na terioriju celog grada, jer oko 20% stanovništva nema bezbedno vodosnabdevanje u svakom trenutku. Širenje mreže ne možemo da radimo do svih mesnih zajednica dok se akumulacija ne izgradi - rekao je Ilić.

 

Procenjena vrednost izgradnje cele brane je 70 mil EUR, a do sada je uloženo oko 10 mil EUR. Ako bi se radovi izvodili ovom dinamikom ona bi trajal nekoliko desetina godina a radovi bi poskupeli za oko 40%.

Inače, izgradnja sistema "Rzav" započeta je 1987, pa je 26. oktobra 1993. voda sa planinske reke svečano puštena za korisnike u Arilju, Požegi, Lučanima i Čačku, a tri godine kasnije i za Milanovčane, snabdevajući 250.000 žitelja. Magistralni cevovod od fabrike vode na brdu Klik kod Arilja do rezervoara u opštinama, prečnika 1.000 i 1.200 milimetara. Gradnju je sa 70% finansiralo pet pomenutih opština, 30% uložio je Fond voda "Beograd". To je bio jedinstven primer u SFRJ da se pet opština udruži, nešto napravi i pusti u rad sa istovetnom cenom za sve korisnike.

Nema komentara.

Ostavi komentar