Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Požega

17. 04. 2013. Požega

Izvor: ObjektivNo1.

Požega: Izložba "Ekrani - klikni ovde"

U Gradskoj galeriji Kulturnog centra u Požegi, u četvrtak, 18.aprila biće otvorena izložba "Ekrani - klikni ovde!", Jovana Stojanovića. Otvaranje izložbe je zakazano za 19 časova.

Serija "Ekrani" referiše na spoj tradicionalnog ekrana, omeđenog prostora naslikane slike i crteža i savremenog kompjuterskog ekrana koji predstavlja digitalnu sliku. Princip prema kome ekran prikazuje sliku primenjen je u predstavljanju nove vrste slike – digitalne, dinamične, sačinjene od mnoštva minijaturnih jedinica. Prevođenjem iz jednog medija u drugi nastaje paradoksalni predmet – spori ekran naslikane slike koji prikazuje piksele.

Spojem binarnog koda digitalne slike sa drvenom i platnenom konstrukcijom "Ekrani" su poligon za postavljanje pitanja o prirodi medija u "post-medijsko" doba. Najvažnije od tih pitanja verovatno jeste: da li komunikacija preko ekrana označava definitivni početak nestajanja sveta oko nas, ili je ovaj privid ukidanja realnosti u stvari samo promena jedine realnosti – našeg doživljaja?U radovima iz serije "Klikni ovde!" internet reklame i 'spam' mejlovi, koji na neverovatne načine teže da privuku pažnju korisnika, dobijaju novi život. Nastali su preuzimanjem i reinterpretacijom banera sa različitih sajtova ili nekih njihovih delova (kao što su dugmići koji preporučuju da 'kliknemo ovde' ili da 'igramo odmah' i sl.).

'Spam' poruke ili stranice na koje nas one neočekivano odvode jesu sirovi materijal za ove radove koji su svojevrsni rezultat recikliranja banalnih i beskorisnih informacija kojima smo svakodnevno obasuti u virtuelnoj realnosti ekrana. Korišćenje ovih 'neželjenih' sadržaja u kreiranju predmeta iz svakodnevnog života (kao što su zidni sat, čaršav ili šal) konačno im daje konkretnu namenu i novi smisao. 

 

Jovana Stojanović (Beograd, 1978) je diplomirala 2000. godine na katedri za slikarstvo, Akademija umetnosti, Novi Sad; završila magistarske studije, Katedra za crtanje, 2007. godine na istom fakultetu; od 2008. godine na doktorskim studijama, Višemedijska umetnost, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Izlagala na šest samostalnih i brojnim grupnim izložbama.

Izložba je otvorena do 1.maja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza