Naslovna  |  Region  |  Užice  |  Zlatiborski krug u projektu adaptacije edukativnog „Klimatskog paketa“ za Srbiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Užice

30. 07. 2020.

Izvor: ObjektivNo1.

Zlatiborski krug u projektu adaptacije edukativnog „Klimatskog paketa“ za Srbiju

Udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine je, zajedno sa organizacijama Ambasadori održivog razvoja i životne sredine i Mikser, iz Beograda, uključeno u projekat adaptacije i nadogradnje „Klimatskog paketa“ – interaktvnog, edukativnog paketa za decu i mlade u Srbiji.

„Klimatski paket” je nastao u Rusiji 2015. kao deo međunarodnog pilot-projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP.  Interdisciplinarni tim ruskih eksperata, uključujući klimatologe, geografe, biologe, ekonomiste, stručnjake za životnu sredinu, pedagoge i nastavnike, kreirao je originalni paket (http://climate-box.com/), koji je do sada preveden i primenjivan  u  sedam država istočne Evrope i centralne Azije

Ovaj paket sadrži udžbenik, prilagođen radu sa učenicima od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, kviz sa 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu-poster klimatskih promena, kao i poseban Vodič za predavače, za primenu „Klimatskog paketa“. Udžbenik i čitav materijal u okviru  paketa su adaptirani i obogaćeni primerima iz Srbije, tako da se sadržaj maksimalno približi učenicima.

 

Vodič pruža konkretne primere za implementaciju sadržaja „Klimatskog paketa“ u okviru predmetne nastave i vannastavnih aktivnosti, dajući ideje predavačima, kako da na interesantan i zanimljiv način pokrenu  učenike da se bave istraživanjem negativnog uticaja klimatskih promena na život oko nas i pronalaženjem i primenom načina da se  taj uticaj umanji. U okviru Vodiča je tabelarno prikazana povezanost sadržaja udžbenika sa sadržajem Osnova predškolskog programa vaspitanja i obrazovanja i  Programa nastave i učenja u osnovnoj i srednjoj školi.

Zlatiborski krug, kao organizacija sa značajnim iskustvom u realizaciji programa obuke za mlade u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja i građanskog aktivizma, već godinama u Čajetini  organizuje edukativne  i praktične aktivnosti vezane za odživi razvoj.  Pre dve godine, Zlatiborski krug je realizovao program  „Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina”, u okviru kojeg je pokrenut Savet za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina, pri osnovnoj školi „Dimitrije Tucović”, u čijem su sastavu predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, medija, biznis sektora i lokalne uprave, u cilju umrežavanja svih relevantnih lokalnih faktora u radu na planiranju i implementaciji aktivnosti vezanih za održivi razvoj i zaštitu životne sredine u opštini.

 

Po rečima Zorice Milosavljević,  predsednice  Zlatiborskog kruga i koordinatorke  projekta, uključivanjem u realizaciju ovog novog projekta, Zlatiborski krug nastavlja da bude primer organizacije koja u maloj sredini sprovodi velike projekte i ostvaruje značajne rezultate.

S obzirom na ubrzane klimatske promene na čitavoj planeti, neophodno je da obrazovanje od najranijeg uzrasta bude usmereno na zaštitu životne sredine i održivi razvoj. U tom cilju, ovaj projekat obuhvata i niz treninga za predavače iz oblasti biologije, geografije, fizike i zaštite životne sredine, kako bi učesnici razvili veštine prenošenja znanja o klimatskim promenama.

Projekat adaptacije „Klimatskog paketa“ za Srbiju odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza