Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Užice

15. 12. 2012. Užice

Izvor: Kurir, ObjektivNo1

Užice: Izložba Joko-Lenon-Tito

Paketić sa dva žira Joko Ono i Džon Lenon poslali su davne 1969. godine na adrese pedeset državnika sveta, među kojima je bio i Tito, uz molbu da u svojim okruženjima zasade hrastove kao žive skulpture za svetski mir.

U užičkom Gradskom kulturnom centru decembar je u znaku konceptualističke izložbe "Joko-Lenon-Tito", čiji su koautori novosadski galerista Sava Stepanov i Momo Cvijović iz Muzeja istorije Jugoslavije. Izložba je otvorena povodom 32. godišnjice od ubistva Džona Lenona.

Paketić sa dva žira, nakon što su ih i sami zasadili, Joko Ono i Džon Lenon poslali su davne 1969. godine na adrese pedeset državnika sveta, među kojima je bio i Tito, uz molbu da u svojim okruženjima zasade hrastove kao žive skulpture za svetski mir, što je većina od njih i uradila.

"Cela ta priča je zanimljiva zbog toga što je to jedna od velikih umetničkih akcija Joko Ono, koja ima globalni značaj, jer je sprovedena u celom svetu, kao što su i druge njihove akcije 1969. godine mirovnjačke, uvek pravljene tako da budu raširene po celom svetu, od kojih je ova akcija "WAR IS OVER",  jedna od najpoznatijih akcija koja je sprovedena", kaže Sava Stepanov, koautor izložbe.

Osim dokumentacije o akciji "Žirovi", kao i drugim mirovnjačkim akcijama slavnog para, deo izložbe su i crteži Joko Ono na temu žira, realizovani povodom 40-godišnjice akcije, ali i fotografije sa Titovih samostalnih izložbi u Mariboru i Sarajevu, šezdesetih godina.

"U centru je događaj koga se sećamo, štampa je naša pisala da su ti žirevi došli, da su posađeni i to je TV zabeležila", kaže jedan posetilac izložbe.

"Ja sam zadovoljan sa ovom izložbom, pogotovu što je meni objasnila neke akcije za koje nisam znao da su Džon Lenon i Joko Ono radili, pogotovu ta sa žirovima", dodaje drugi posetilac.

Nakon premijere u Beogradu 2010. godine, Užičani su godinu i po čekali na povratak izložbe iz evropskih galerija i moći će da je pogledaju do 20. decembra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza