Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Užice

15. 09. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Užice: Završni radovi na izgradnji arheološkog parka „StaPARK"

Građevinski radovi na izgradnji neolitskog naselja i uspostavljanju Arheološkog parka na otvorenom „StaPARK“ u klisuri reke Đetinje ulaze u završnu fazu. Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići. Vrednost projekta je oko 600 hiljada evra. Arheološki park na otvorenom „StaPARK“ biće završen za mesec dana.

Prema rečima gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević projekat će dovesti do unapređenja kulturološkog identiteta, kao i kulturološke baštine dva prekogranična područja Srbije i BiH, i jedan dobar nastavak saradnje između Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona, odnosno gradova Užica i Tuzle.

 „Arheološki park je trebao da bude realizovan krajem aprila, ali zbog epidemiološke situacije vezane za korona virus rok za završetak radova je produžen i očekujemo da će za 30 dana radovi biti završeni. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, kroz Program prekogranične saradnje Srbije i BiH i podrazumeva izgradnju jednog arheološkog parka u doba neolita, nalazi se u kanjonu reke Đetinje, 7 km od grada. Ovo je jedna potpuno nova turistička destinacija koja će posetiocima ponuditi i niz različitih edukativnih radionica gde će moći da vide kako je živeo nelitski čovek.“

Arheolog Ana Đuričić istakla je da je ovaj arheološki park na otvorenom dobar primer arheoparka koji se radi „onako kako treba“: „Uložena su velika sredstava u ovaj park i ovo sve ima odliku pravih kuća i biće idealno mesto za edukaciju stanovništva kako bi ljudi shvatili kako je bilo živeti u neolitu, u tim kućama, kako je bilo koristiti peći, praviti keramiku. Ovakvi parkovi su prilika da se stekne uvid u celokupan život u neolitu, sve je novina za nas, do sada nismo radili ovako nešto i zadovoljni smo kako je sve ispalo.“

Projekat Izgradnje Arheološkog parka sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza