Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Užice

23. 11. 2020.

Izvor: Danas

Vanredna situacija proglašena u Užicu

Drugi put od početka pandemije korona virusa, u Užicu je proglašena vanredna situacija, zbog potrebe preduzimanja pojačanih mera za suzbijanje i širenja korona virusa.

Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da je, prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice, od početka novembra  do danas u Zlatiborskom okrugu testirano 3.576 lica, od  kojih je 1.525 bilo pozitivno. U istom periodu u Užicu, od 998 testiranih građana, korona virus je potvrđen kod 426 osoba.

Ona je, nakon sednice Gradskog štaba, sapoštila da je u Opštoij bolnici u Užicu smešteno je 165 pacijenata sa područja Zlatiborskog okruga, od kojih je 133 u privremenoj kovid bolnici u bivšoj kasarni. Na intenzivnoj nezi je 12 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru.

„Uočava se trend povećanja prijema pacijenata na bolničko lečenje. Prema izveštaju Doma zdravlja i Opšte bolnice Užice, povećava se broj lica u kovid ambulantama. U narednom periodu može se očekivati nastavak trenda povećanje broja obolelih i veoma je veliki pritisak na zdravstveni sistem i fukncionisanje javnih službi“, rekla je gradonačelnica.

Kako je Užice, istakla je, karakteristično po visokom stepenu rizika od širenja respiratornih infekcija, a prateći epidemiološku situaciju u okruženju i Srbiji, ona je dodala da je bilo „neophodno da se preduzmu dodatne mere za angažovanje dodatnih kapaciteta u cilju smanjenja posledica od epidemije“.

U naredbi Gradskog štaba su navedene mere koje treba da preduzmu organi uprave, ustanove i javna preduzeća, kako bi se obezbedilo njihovo nesmetano funkcionisanje, kao i potreba dodatnih sredstava.

Gradski štab, za sada, kako je rekao njegov član Zoran Militarov, nije propisao posebne mere za privredne subjekte i građane s obzirom na to da su, kako je ocenio, mere Vlade Srbije obuhvatne i za sada dovoljne, ali će se, kako je dodao, pratiti epidemijska situaciju u gradu.

Zaraženi učenici i zdravstveno osoblje

Na lečenju u užičkoj bolnici je, kako je rekao direktor te ustanove dr Slobodan Jovićević, četvoro dece školskog uzrasta od 11, dvoje od 16 i jedno od 17 godina. On je dodao da je zaraženo 29 medicinskih sestara i četiri lekara, a da još sedam medicinskih sestara čeka rezultat testa.

U Zlatiborskom okrugu 88 novih slučajeva

U Zlatiborskom okrugu je, od juče, registrovano 88 novih slučajeva infekcije korona virusom, od koji je najviše u Užicu – njih 38. U Požegi je 17, Priboju i Prijepolju po devet, Čajetini šest, Novoj Varoši četiri, Arilju i Bajinij Bašti po dva i u Kosjeriću jedan novi slučaj.

Foto: Uzice.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza