Naslovna  |  Sport  |  G.Milanovac: Novi način finansiranja sporta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

20. 01. 2017. G.Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

G.Milanovac: Novi način finansiranja sporta

U Velikoj sali Opštine Gornji Milanovac održan je inicijalni sastanak sa predstavnicima sportskih organizacija i klubova, a u vezi sa Odlukom o finansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji opštine, koju je Skupština opštine Gornji Milanovac donela na sednici održanoj 24. novembra 2016. godine.

Cilj sastanka je upoznavanje sa novim uslovima, kriterijumima, načinom i postupkom dodele sredstava iz Budžeta opštine Gornji Milanovac, radi finansiranja sporta, posebnim programima koji se finansiraju putem Javnog poziva, a sve u skladu sa napred navedenom Odlukom.

„U odnosu na prošlu godinu opština Gornji Milanovac opredelila je više sredstava, 28.5 miliona dinara, koji će ići direktno u sport, bez podele preko Sportskog saveza opštine. Klubovi će morati jako dobro da se pripreme za ove promene i ovaj sastanak smo organizovali kako bi klubove upoznali sa sadržajem nove Odluke i načinom konkurisanja.

Svaki dinar mora biti namenski utrošen i ovo je prilika da se sami klubovi organizuju na bolji način. Sala Skupštine opštine je puna sportskih radnika i ovakav sastanak nije bio organizovan sigurno poslednjih nekoliko godina. Klubovima je skrenuta pažnja da sve svoje aktivnosti tokom godine unesu u plan, jer se sredstva neće raspodeljivati više kroz budžetsku rezervu, osim u slučajevima kada je to zaista i neophodno. Pokušaćemo da ove godine svaki dobar rezultat, na državnom ili na međunarodnom nivou, nagradimo na pravi način. Sve u vezi konkursa i svi planovi sportskih klubova biće dostupni na zvaničnom sajtu opštine Gornji Milanovac, tako da će građani imati uvid u sve što se, po ovom pitanju, radi. Koliko je ko dobio novca, kako je on utrošen, sve će to biti javno i dostupno na uvid.

 

 

U slučaju nenamenskog trošenja odobrenih sredstava, klub koji načini takav prekršaj neće moći u naredne dve godine da konkuriše za sredstva kod opštine. Još jednom pozivam klubove da se dobro organizuju, pripreme finansijske planove i da krenu u realizaciju. Ono što bih još dodao i da od ove godine finansiranje Sportske hale „Breza“ ne ulazi u ovih 28.5 miliona dinara, za nju su opredeljena posebna sredstva. Važna vest za našu opštinu je da na proleće počinju radovi na završetku Aneksa hale „Breza“, za šta je kroz fondove Evropske unije, posredstvom Ministarstva omladine i sporta obezbeđeno 39 miliona dinara“, istakao je član Opštinskog veća za prosvetu i sport Srđan Milićević.Aktivnosti u vezi sporta sprovode se u okviru Odeljenja za društvene delatnosti.

„Na osnovu Odluke o finansiranju potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji opštine Gornji Milanovac, ovaj Konkurs se odnosi na sportske klubove i organizacije registrovane na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Ova Odluka je usklađena sa novim Zakonom o sportu. Biće raspisan Javni poziv sa jasno definisanim kriterijumima za konkurisanje. Programi klubova će biti iskazani opisno kroz aktivnosti i kroz finansijski plan. U okviru Odeljenja za društvene delatnosti biće kontakt osoba za sva pitanja u vezi sa ovom materijom, to je diplomirani pravnik Slobodanka Petrović, i ona je na raspolaganju za svaku vrstu stručne pomoći.

Nosilac programa ne mogu biti organizacije koje su u postupku likvidacije, stečaja ili pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti, koje imaju blokadu računa i ako su u poslednje dve godine pravosnažnom odlukom kažnjene za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa svojim finansijskim poslovanjem. Komisija će imati pravo da proveri ove podatke. Članovi Komisije će biti ljudi od ugleda u ovoj oblasti i sastav Komisije će biti poznat unapred“, rekla je načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Sandra Ralović. Sastanku je prisustvovao i načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza