Naslovna  |  Sport  |  U sportu nema rodne ni budžetske ravnopravnosti: muškim rukometnim klubovima duplo više novca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

29. 11. 2020.

Autor: Objektivno 1

U sportu nema rodne ni budžetske ravnopravnosti: muškim rukometnim klubovima duplo više novca

Ženski omladinski rukometni klub Jagodina obraća se javnosti povodom raspodele pomoci od strane države sportskim klubovima. Saopštenje ŽORK Jagodina prenosimo u celosti.

-Ženski omladinski rukometani klub Jagodina takmiči se 12 godina u najelitnijim domaćim, regionalnim i evropskim takimičenjma. Treću godinu za redom ŽORK Jagodina je najbolji srpski ženski rukometni klub. 

Veliki doprinos medaljama koje je osvojila reprezentacija Srbije dale su rukometašice Jagodine. Nikada reprezentativne obaveze nisu podređivale klupskim, naprotiv reprezantacija je čast i uspeh i našeg kluba.

Najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o finansijskoj pomoći malim sportovima pozdravili smo na svaki način. Međutim, kada se ingerencije spuste na niži nivo, odnosno Rukometni savez Srbije, onda je po pitanju finansijske pomoći drastična razlika na muški i ženski rukomet.

Reč je o klasičnoj disktriminaciji ženskog sporta i to od ljudi koji se bave tim sportom. U prvom stepenu takmičenja muški klubovi dobijaju po 5,5 miliona dinara, dok žene  dobijaju 2,5 miliona, drugi stepen muški million, žene 600 hiljada dinara.

Politika Rukometnog saveza Srbije je da ženski klubovi za službena lica ( sudije, delegate,kontrolori…) izdvajaju  90 odsto od cene koju naplaćuju muškim klubovina, slično je za članarinu i ostale obaveze ženskih klubova prema Savezu. Međutim, kada se deli državna pomoć muški klubovi dobijaju duplo vise od ženskih, a u apsolutnim brojkama ta razlika je još izraženija, jer ima više klubova u muškim ligama.

Zbog maćehinskog odnosa RSS iz ženskog rukometa su isčezli sponzori, direktni tv prenosi takmica najbopljih ekipa su jednom godišnje, dok je situacija u muškom rukometu drastično drugačija.  Evropski standard izdvajanja novca za muški i ženski sport je 60:40, u Jagodini te razlike ne postoje, jer klubovi dobijaju sredstva prema ostvarenim rezultatima, bilo da su muški ili ženski sportovi u pitanju.

Zahtevamo od RSS da pod hitno promeni diskriminatornu odluku o raspodeli državnih sredstava klubovima i uskladi je sa rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosno da načelo ravnopravnosti bude zastupljeno, ipak je reč o sredstvima građana Srbije. 

Ponavljamo, odlukom RSS muški klubovi dobijaju duplo više novca od ženskih, a ostvaruju znatno skromnije rezultate u rukometnom sportu. Rezultati moraju da budu merilo za državnu pomoć, a ne lični motivi. Inciraćemo promenu zakona u tom smislu, kako bi muški I ženski sportovi bili ravnopravniji po pitanju finansiranja I da ne zavise od milosti moćnika u savezima.    

Sportski pozdrav 

Predsednik ŽORK JAGODINA

Aleksandra Miladinović

 Foto: ŽORK Jagodina

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza