Naslovna  |  Sport  |  Grad preuzeo upravljanje FK Borac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

23. 03. 2015. Čačak

Izvor: Ozonpress

Grad preuzeo upravljanje FK Borac

Juče je održana Skupština FK Borac na kojoj je doneta odluka o postavljanju Privremenog organa koji će rukovoditi klubom do 30. aprila 2015. godine kada bi trebalo da se izaberu novi organi kluba.

Odlukom delagata Skupštine, grad je praktično preuzeo upravljanje klubom jer će u njemu veliku većinu imati lokalni funkcioneri.  Privremeni organ čine: Ljubodrag Petković, Radenko Luković, Vladan Milić, Ostoja Mijailović i Ilija Petrović.
Pre donošenja ove odluke Skupština je razrešila dosadašnji Upravni odbor koji je imao četiri člana.

Privremeni organ će preuzeti sve nadležnosti Upravnog odbora i zadatak je da obezbedi materijalno-finansijske i druge poslove za elementarno funkcionisanje kluba, da započne, sprovodi i eventualno okonča ključnu aktivnost za opstanak i budućnost kluba, iznalaženje načina stabilnog finasiranja kluba, generalnog sponzora. Rok do kada će Privremeni organ kluba obavljati navedene funckije je 30. april 2015. godine. Nakon toga će se održati Izborna sednica Skupštine kluba kao i izbor  novih organa kluba.

- Nama je zadatak da podvučemo crtu i da vidimo koji su stvarni dugovi kluba, kome duguje i koliko duguje, da predložimo rešenje kako ćemo da izađemo iz tih problema. Jedan od tih problema je i poreski dug državi Srbije od 117 miliona dinara. FK Borac je iznad svih nas, to je klub koji smo nasledili i koji moramo ostaviti našim pokolenjima. Grad Čačak je 5-6 grad po veličini u Srbiji i Borac treba da bude u tom delu tabele. Nažalost, svake godine se borimo da opstanemo u ligi. Najveći problem su finansije i sama organizacija. Nadam se da ćemo uz podršku grada i samog kluba, kao i navijača, doći do dobrih rešenja, naravno uz podršku naših uglednih privrednika. Moramo naći generalnog sponzora jer bez njega klub neće moći da funkcioniše. Grad je uzeo kredit da bi izgradili stadion ali je sramota dana stadion dolazi samo 200 navijača. Moramo da nađemo rešenje za 45 dana, da predložimo novo rukovdstvo, upravni odbor - rekao je za Ozonpress član Privremenog organa Ostoja Mijailović.

 

 

Najveća rasprava na sednici se vodila oko finansijskog izveštaja kluba. Diektor kluba Branko Terzić rekao je da je budžet kluba smanjen sa 107 miliona na 62 miliona, a da su trenutne obaveze kluba 47.693.000 dinara. On je rekao da je FK Borac dobio pozajmicu od FSS u iznosu od 18 miliona dinara, i da deo sredstava neće morati da vrati, već će ta sredstva biti iskorišćena za sanaciju stadiona.

 

Burna je bila rasprava oko poreskog duga koji je nastao u vremenu od 2008. do 2012. godine kada je generalni sponzor kluba bio AutoČačak. Prema poslednjem izveštaju Poreske uprave Srbije taj dug je 43 miliona dinara narastao na 117 miliona dinara zbog visokih kamata.

Direktor FK Borac Branko Terzić je rekao da je u toku žalbeni postupak nakon čega će se znati da li će taj dug biti revidiran ili potvrđen.

 

 

Aleksandar Maksimović je pitao da li je urađen finansijski izveštaj kada je generalni sponzor napustio klub, citirajući pojedine odredbe ugovora u kome se stoji da se sponsor obavezuje da izmiri sve obaveze.

Ko će platiti dug ako ga potvrdi Poreska uprava? Ko je dovodio igrače ako je račun kluba bio u blokadi? Plašim se da Privremeni organ neće moći da reši sve problem i da vrati sve dugove - rekao je Maksimović.

Veljko Negovanović je u diskusiji rekao da u slučaju da se dug potvrdi to morati da plati sponzor iz tog perioda, odnosno AutoČačak, jer se ugovorom obavezao da će nakon povlačenja ostaviti čiste računa.

- Dve stvari nisu sporne. Ako dođe do blokade računa od Poreske uprave taj dug će morati da plati tadašnji sponzor kluba. Nadamo se da do toga neće doći. Ali postavio bih i pitanje kako je dug  sa 14 miliona dinara u avgustu, narastao na 45 miliona dinara danas - pitao je Negovanović.

Reči Negovanovića izazvale su veoma burnu reakciju Milenka Kostića koji je demonstrativno napustio sednicu.

- Ne kažete šta smo zatekli u klubu, koliki dug, da nismo imali ni jedan dres. Daću iz mog džepa ako treba da se plati taj dug, ali problem ste vi, vi ste upropastili Borac - rekao je Kostić prilikom izlaska.

 

 Milun Todorovic iz AutoČačka je rekao da ova firma dok je on tu neće platiti taj poreski dug, a kao jedan od modela prevazilaženja problema predložio je rešenje koje je primenio Fudbalski klub Smederevo koji je promenio ime u Smederevo 1926, a račun ne može da se blokira udruženjima građana, kako je najveći broj klubova i registrovan.

Finansijski izveštaj je usvojen sa jednim glasom protiv. Bio je to glas Veljka Negovanovića.

Na kraju sednice postavljeno je i pitanje zastupljenosti igrača u Skupštini kluba. Desetak navijača koji su prisustvovali sednici zatražili su da ubuduće imaju svoje predstavnike u klubu, za šta su dobili podršku prisutnih delegata.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza