Naslovna  |  Vesti  |  Vlada usvojila uredbu o oznaci "Srpski kvalitet"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 11. 2016. Srbija

Izvor: Dnevnik

Vlada usvojila uredbu o oznaci "Srpski kvalitet"

Vlada Srbije usvojila je Uredbu Ministarstva poljoprivrede da mesne prerađevine pojedinih domaćih proizvođača ponesu oznaku "Srpski kvalitet".

Taj akt omogućiće da se u domaćim prodavnicima i trgovinskim lancima postave posebni rafovi s oznakom "Srpski kvalitet" i da proizvodi izloženi na njemu nose žig s istim napisom, kao i s oznakom "Non GMO".

 

Oznakom "Srpski kvalitet" moći će da se označi samo poljoprivredni i prehrambeni proizvod koji se po svom hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, načinu proizvodnje, korišćenim sirovinama i sastojcima jasno razlikuje od drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iste kategorije i koji je proizveden od osnovne sirovine koja potiče isključivo s teritorije Srbije.

 

Ta oznaka namenjena je za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda.

 

Proizvođač poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se označavaju oznakom "Srpski kvalitet" dužan je da za te proizvode donese specifikaciju koja mora da sadrži naziv proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizveden i opis tri posebna svojstva proizvoda u odnosu na propisane zahteve kvaliteta za svaku vrstu proizvoda.

 

Kontrolu usaglašenosti posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s podacima sadržanim u specifikaciji obavlja privredni subjekt koji je registrovan u Registru privrednih subjekata, akreditovan od nacionalnog akreditacionog tela i ovlašćen od Ministarstva poljoprivrede.

 

Postupak označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom "Srpski kvalitet" pokreće se zahtevom koji se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, dok sam postupak sprovodi Ministarstvo. Ministar poljoprivrede ima obavezu da obrazuje komisiju za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nakon sprovedenog postupaka, na predlog komisije, donosi se rešenje o označavanju proizvoda oznakom "Srpski kvalitet" i pravu korišćenja te oznake.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza