Naslovna  |  Vesti  |  Oko 40.000 građana tužilo NSZ zbog isplate manjih naknada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2016. Srbija

Izvor: Tanjug

Oko 40.000 građana tužilo NSZ zbog isplate manjih naknada

Oko 40.000 građana tužilo je Nacionalnu službu za zapošljavanje, zato što su im isplaćene manje novčane nadokande, rečeno je Tanjugu u NSZ.

Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000, pa i do 5.000 dinara. Kako objašnjavaju u NSZ, osporavani način obračuna visine novčane naknade obavlja se u skladu sa obavezujućom preporukom Državne revizorske institucije (DRI) od 28. decembra 2011. godine.


Do tada, NSZ je radila po drugačijem principu i pre obavezujuće preporuke DRI, po ovom osnovu, nije bilo tužbi, navode u Službi. Podnošenje tužbi po ovom osnovu, počinje od januara 2012. i traje u sve većem obimu i danas, ističu u pisanom odgovoru u NSZ.

Pokrenuto je više od 40.000 postupaka, a sudovi u većini slučajeva presuđuju u korist onih koji su tužili i do sada je na taj način presuđeno u oko 9.000 predmeta.

- U jednom manjem broju slučajeva, sudovi su presuđivali i u korist NSZ. Iz tog razloga NSZ je pred Vrhovnim kasacionim sudom u martu ove godine izjavila posebnu reviziju, kojom je od najviše sudske instance u ovoj vrsti sporova zatražila da donese odluku kojom će se rešiti nastalo sporno pravno pitanje. Pitanje se u osnovi svodi na to da li je NSZ pravilno obračunavala i isplaćivala novčanu naknadu - objašnjavaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Oni očekuju da Vrhovni kasacioni sud što pre zauzme stav, kako bi se to pitanje rešilo na pravilan i zakonit način.

Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000 pa do 5.000 dinara ukupno. Međutim, u ovim sprovima se mnogo više novca dosuđuje u korist advokata, veštaka i javnih izvršitelja i to čak do deset puta više nego što se isplaćuje korisnicima novčane naknade - navode u NSZ.

NSZ iznose novčane naknade i dalje obračunava u skladu sa obavezujućim nalogom DRI, jer je zakonom obavezna da primenjuje sve naloge koje dobije od te najviše revizorske institucije.

Prema podacima za septembar, u Srbiji ima 39.894 korisnika novčane naknade Nacionalne službe za zapošljavanje.

Njima je u proseku bila isplaćena naknada u vrednosti od 24.355 dinara bruto, odnosno 15.514 neto, za taj mesec. Ukupno za te namene isplaćeno je više od 971 milion dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar