Naslovna  |  Vesti  |  Potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji dostigla 23,12% od ukupne potrošnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2016. Srbija

Izvor: Agencije

Potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji dostigla 23,12% od ukupne potrošnje

Srbija ima obavezu da do 2020. godine potrošnju energije iz obnovljivih izvora podigne na 27% od ukupne bruto finalne potrošnje.

Do sada je uspela da dostigne 23,12%, što je dobar pokazatelj - izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 

Antić očekuje da će Srbija do 2020. doći do 27% i tvrdnju bazira na tome da država daje podsticajne tarife za 1.092 megavata iz obnovljivih izvora, od čega je najveći deo iz energije vetra, oko 500 MW, a ostalo su mini hidro, solar, geotermo, biomasa.

 

Ključno je, kaže ministar, da su ove godine usvojeni svi podzakonski akti, neophodni za razvoj tih velikih projekata iz energije vetra i sada, pored dva vetroparka koji postoje, snage oko 16,8 MW, potpisuju se ugovori o otkupu energije, koji su "presecanje trake za start tih velikih projekata".

 

- Mi smo potpisali do sada za dva PPA projekta (o otkupu električne energije od povlašćenih proizvođača)- za 157 MW Čibuk i projekat od 67 MW u okolini Vršca. Najkasnije za tri godine, tih 500 MW da budu na mreži, i to će zaista biti kapitalna stvar za Srbiju i zaista nas dovode da dođemo do te cifre od 27% - naglašava Antić.

 

 

 

 

Tema zaštite životne sredine, smatra ministar, zaista je kapitalno važna za svakog, za budućnost naše zemlje i čitave planete i duboko veruje da čitavo društvo mora tom problemu pokloniti daleko veću pažnju, jer "smo se u proteklim decenijama, vekovima poigrali sa planetom koja nam je jedino stanište i da je ona počela žestoko da nam uzvraća na toj neodgovornosti".

 

Antić je podsetio da je, uz podršku Evrospke komisije, u EPS uloženo više od 200 mil EUR u ekološke projekte, pre svega na rešavanje problema praškastog zagađenja, ali i na početak rešavanja problema odsumporavanja i denitrifikacije u ključnim termoelektranama.

 

Dodao je da će EPS u procese zaštite životne sredine, u narednih nekoliko godina, uložiti još između 700-900 mil EUR i da će bez ikakve sumnje biti najveći investitior u zaštitu životne sredine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza