Naslovna  |  Vesti  |  Od početka godine 1.056 krivičnih prijava zbog korupcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 12. 2016. Srbija

Izvor: RTS

Od početka godine 1.056 krivičnih prijava zbog korupcije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da je od početka godine MUP u saradnji sa tužilaštvom podneo 1.056 krivičnih prijava zbog 1.611 koruptivnih krivičnih dela.

Na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Nebojša Stefanović je naglasio da je najviše krivičnih prijava bilo zbog zloupotrebe službenog položaja, protiv rukovodilaca u javnim upravama i lokalnim samoupravama, a da su otkrivene i zloupotrebe u 40 javnih nabavki.

 

"Ostvareni rezultati govore da je jasno opredeljenje naše zemlje da se obračuna sa korupcijom i da nema zaštićenih", rekao je ministar.

Dodao je da će vlada i ministarstvo na čijem je čelu insistirati na borbi protiv korupcije, jer je to bolest koja ugrožava čitavo društvo, zadaje snažan udarac ekonomiji, uništava privredu, pravi nestabilno tržište.

"Zemlja koja se percipira kao koruptivna daje signal investitorima da je preskoče na svojoj investicionoj mapi", naglasio je ministar i dodao da je potreban jedinstven i snažan odgovor institucija u rešavanju problema sa kojim se suočavaju sve zemlje.

Dodao je da je važno podići svest kod građana da se mito ne podrazumeva, da se tenderi dobijaju u skladu sa zakonom, a ne u kafanama, te da su građani zemalja u kojima cvetaju mito i korupcija osuđeni na siromaštvo i poniženje.

Da bi Srbija nastavila ekonomski da napreduje, nastavlja ministar, da bi plate i penzije rasle, država mora imati nultu toleranciju na korupciju.

 

 

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić naglasila je da je borba protiv korupcije zajednički posao svih institucija, a da je danas percepcija građana da Agencija hapsi i kažnjava za korupciju.

"Nijedna antikoruptivna institucija ne može da postigne mnogo ako nema na svojoj strani policiju, sudove i ako nema finansije", rekla je Babićeva na konferenciji "Saradnja Agencije za borbu protiv korupcije sa drugim državnim institucijama u borbi protiv korupcije".

Dodala je da je u borbi protiv korupcije neophodno "beskrajno strpljenje" i da je neophodno uložiti ogroman napor za male pomake.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović naglasio je da borba protiv korupcije zahteva saradnju svih institucija i podsetio da su DRI i Agencija zaključili memorandum o saradnji u sistemu javnih finansija i zdravstvene zaštite.

Ono na čemu DRI radi je revizija političkih stranaka, te će kako kaže nastaviti kao i do sada da agenciji šalju izveštaje.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević, nakon skupa rekao je novinarima da do sada ni na jedan izveštaj tog tela vlada nije reagovala, a da su do 2012. godine poslali 24 izveštaja, a posle 2012. godine 26 izveštaja.

"Neke stvari iznenađuju kod tužilaštva. Naš izveštaj o Sartidu je dat 2003. godine i do danas su predistražne radnje u toku", naglasio je Milićević.


Nema komentara.

Ostavi komentar