Naslovna  |  Vesti  |  Devizni priliv od turizma u Srbiji 1 mlrd EUR u 2016. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 12. 2016. Srbija

Izvor: Agencije

Devizni priliv od turizma u Srbiji 1 mlrd EUR u 2016. godini

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će ove godine biti ostvaren rekordan devizni priliv od turizma, u iznosu od blizu ili više od milijardu evra.

Ova godina je bila jedna od najuspešnijih i rekordnih za srpski turizam, ocenio je Ljajić na konferenciji za novinare ističući da je cilj da se i dalje u narednom periodu radi na pozicioniranju Srbije kao ozbiljne turističke destinacije.

Ministar je dodao da je u prvih deset meseci 2016. ostvaren broj noćenja turista koliko za celu prošlu godinu. On je podsetio i da je nedavno usvojena Strategija razvoja turizma za period do 2025. godine u kojoj je definisano 10 turističkih proizvoda i 18 važnih turističkih destinacija za strane i domaće turiste.

- Ne želimo da ona bude spisak lepih želja i od 1. januara krećemo u realizaciju - rekao je Ljajić.

Kako je naveo, postignutim rezultatima u turizmu doprinelo je i otvaranje novih aviolinija nacionalnog avioprevoznika, a radi se o pet novih destinacija, uključujući i letove ka Njujorku, kao i sve veći broj "low cost" kompanija koji dovoze putnike na aerodrom u Nišu.

- Nadamo se da će se taj trend nastaviti i 2017. godini - rekao je Ljajić.

Ministar je naveo da je ove godine realizovano 77 različitih infrastrukturnih projekata i da su u Srbiji organizovani brojni međunarodni skupovi i manifestacije što, između ostalog, Srbiju svrstava u sam vrh kongresnog turizma. Iduće godine, kako je kazao, u fokusu će biti Dunav, a realizovaće se brojni projekti.

U januaru će, najavio je, za građane biti podeljeno 60.000 vaučera za boravak u nekom od turističkih mesta Srbije. Takođe će se nastaviti i sa privlačenjem investitora koji će graditi hotele u Srbiji.

- Nadam se da ćemo u 2017. godini izaći sa rekordnim rezultatima - poručio je Ljajić.

I direktorka TOS-a Marija Labović nada se da će pozitivni rezutati biti nastavljeni i 2017. godine. Ona je podsetila da je ove godine broj turista povećan za 12%.

U 2017. godini emitivna tržišta biće Nemačka, Rusija, Velika Britanija, zemlje bivše Jugoslavije, zemlje u regionu, rekla je Labović i dodala da se zahvaljući ukidanju viza sa Kinom, očekuje veliko interesovanje i turista iz Kine da posete Srbiju.

Značajno će biti i tržište Emirata, kao i Irana, istakla je Labović.

Nema komentara.

Ostavi komentar