Naslovna  |  Vesti  |  Ukinuta poternica za Bogoljubom Karićem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 12. 2016. Beograd

Izvor: Agencije

Ukinuta poternica za Bogoljubom Karićem

Specijalni sud naložio je danas ukidanje poternice za biznismenom Bogoljubom Karićem. Ukinuto je i rešenje o određivanju pritvora Kariću. Ministarka pravde: Odluka na osnovu dokaza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je juče saopštilo da je obustavilo istragu protiv Karića.

Karić se teretio da je zloupotrebama u Mobtelu nelegalno stekao 22 miliona dolara.

Kariću će, posle obustavljanja postupka, biti vraćena privremeno oduzeta imovina.

Sud je ukinuo i rešenje od određivanju pritvora Kariću.

Odluku o ukidanju pritvora Viši sud doneo je 26. decembra, navodi se u saopštenju.

Prema navodima tužilaštva, istraga je vođena zbog sumnje da su od aprila 1994. godine do februara 1997. godine, tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije "Srbija BK PTT doo - Mobtel" i unošenja osnivačkog kapitala, Bogoljub Karić i preduzeće "BK trejd Inc", suosnivaču "Mobtela", prisvojili 21.980.551 američkih dolara od razlike između stvarne i lažno prikazane vrednosti unete opreme.

KARIĆU DOBIJA NAZAD SVOJ "FERARI" I "FIJAT 500"

Članova porodice Karić, protiv kojih su nakon više od 10 godina obustavljene sve istrage, zaplenjena su samo dva automobila, koja bi uskoro trebalo da im budu vraćena, dok postupak za privremeno oduzimanje više nekretnina i udela nikada nije dobio epilog na sudu.

Naime naredbom Višeg javnog tužilaštva iz 2010. godine od Karića su bili oduzeti "ferari 599" i "fijat 500", potvrđeno je Tanjugu u Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

Ti automobili nikada nisu bili davani na korišćenje i čuvaju se u magacinu Direkcije.

Biće vraćeni vlasiku tek kada Direkcija dobije rešenje o vraćanju vozila.

Postupak koji se u Višem sudu vodio po zahtevu Viseg tuzilastva u Beogradu za oduzimanje više stanova, zemljišta i udela u preduzećima od članova porodice Karić nije okončan sudskom odlukom, potvrđeno je Tanjugu u sudu.

Poretnica protiv Bogoljuba Karića biće povučena po nalogu suda, koji mu je ukinuo pritvor nakon odluke tužilaštva o obustavljanju istrage.

 

 

 

 

MINISTARKA PRAVDE: LIČNO MIŠLJENJE ZADRŽAĆU ZA SEBE

Tužilaštvo je samostalan organ, donelo je odluku o obustavi postupka protiv Bogoljuba Karića i svi tu odluku moraju poštovati, slagali se sa njom ili ne, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

"Od mene kao ministra pravde svakako ne možete da očekujete da komentarišem bilo koju sudsku ili tužilačku odluku", rekla je Kuburović novinarima u Savezu slepih Srbije, primetivši da ona jedino kao građanin ili pravnik može sa nečim da se složi ili ne.

"Naravno, to mišljenje ću zadržati za sebe, a kao ministar pravde poštujem odluku Tužilaštva koje je samostalan organ i verujem da je Tužilaštvo donelo odluku na osnovu dokaza koje je imalo u konkretnom predmetu", rekla je ministarka.

Ona nije želela da otkrije o čemu je razgovarala sa predsednikom vlade u vezi s tim predmetom, ocenivši da nije primereno "da prepričava šta se dešava u vladi i kako teku razgovori", te da je to stvar interpretacije i toga da li je neko temperamentniji u razgovoru ili ne.

"Ali ne vidim problem ni da je neko povisio ton. Odrasli smo ljudi i razgovaramo o onome sa čime se suočavamo svakog dana, tako da, i ako je bilo temperamentnijeg ponašanja, ja tu ne vidim problem", rekla je Kuburović, komenzarišući medijske napise o tome da je imala burnu raspravu s premijerom povodom odluke o obustavljanju postupka protiv Karića.

Blic je, naime, u današnjem broju preneo da je predsednik vlade Aleksandar Vučić burno reagovao na odluku Tužilaštva za organizovani kriminal da odustane od daljeg gonjenja Bogoljuba Karića, navodeći reči premijera upućene ministarki Kuburović: "Zar je moguće da nema nikakvih dokaza protiv Dinkića i Karića?".

Vest da je Tužilaštvo odustalo od gonjenja Mlađana Dinkića, piše, Blic, takođe je izazvala ljutnju u vladi, a sinoć je Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštio da je usled nedostatka dokaza obustavilo istrage koje je vodilo protiv članova porodice Karić i njihovih saradnika zbog sumnje da su počinili zloupotrebu prilikom privatizacije Mobtela.

Karić sada može da se vrati u Srbiju bez opasnosti da će biti uhapšen.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza