Naslovna  |  Vesti  |  Transparentnost: Dati mogućnost građanima da prijave korupciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 12. 2016. Srbija

Izvor: RTS

Transparentnost: Dati mogućnost građanima da prijave korupciju

Poslednji slučaj hapšenja saobraćajnih policajaca u Čačku zbog korupcije ukazuje da je suzbijanje sitne korupcije u Srbiji moguće kada postoji spremnost da se to učini, ali da nedostaje mogućnost da i građani mogu da prijave takve slučajeve, saopštila je Transparentnost Srbija.

U saopštenju se navodi da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao sve koji imaju bilo kakve informacije o zloupotrebama počinjenim u policiji da to prijave Sektoru unutrašnje kontrole.

Ono što, prema oceni Transparentnost Srbija, ovakvom pozivu nedostaje jesu jasne informacije zainteresovanim građanima (npr. na lako uočljivom mestu na sajtu MUP-a) o tome kako mogu da prijave korupciju a da budu sigurni da i sami neće doživeti štetne posledice, odnosno šta mogu da očekuju da će se dogoditi nakon prijavljivanja, na osnovu primera iz prakse.

"U vezi sa tim ističemo da je Zakon o zaštiti uzbunjivača uveo neka korisna pravila kod prijavljivanja korupcije i drugih nezakonitih radnji, ali da nije oslobodio krivične odgovornosti voljne i nevoljne davaoce mita koji slučaj prijave", navodi se u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar