Naslovna  |  Vesti  |  Vučić: Od marta 2017. prosečna plata iznad 400 EUR
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 12. 2016. Srbija

Izvor: Agencije

Vučić: Od marta 2017. prosečna plata iznad 400 EUR

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak, 29. decembra 2016. godine, da će od kraja marta 2017. prosečna plata u Srbiji biti iznad 400 EUR i dodao da se nada da će do kraja mandata Vlade Srbije prosečna plata biti oko 500 EUR.

Vučić je rekao da je privredni rast ove godine 2,75%, a da očekuje da naredne godine rast bude veći od 3%, zahvaljujući većoj potrošnji.

 

On je dodao da su glavni ekonomski ciljevi za 2017. povećanje plata i penzija i ubrzano smanjenje nezaposlenosti. - Plan je da se nezaposlenost smanji na 12,5% krajem 2017. i da se ubrzano približimo proseku EU - rekao je Vučić.

 

Cilj je, kako je rekao, i očuvanje monetarne i fiskalne stabilnosti uz dalje smanjenje deficita i javnog duga. Dodao je da je cilj i reindustrijalizacija Srbije, kroz i očuvanje i unapređenje postojećih kapaciteta.

 

- U ovoj godini smo ostvarili punu stabilnost ekonomije i uspeli da postignemo dramatično ozdravljene srpske ekonomije - rekao je premijer i naveo da je plan da se podrži i dodatno podstakne prerađivačko-prehrambena industrija.

 

Istakao je da je usvojen akcioni plan za pomoć IT sektoru i da je za to namenjeno 10 mil EUR, ali da je država spremna da izdvoji i 30 mil EUR.

 

Vučić je rekao da je tokom ove godine učestvovao u otvaranju 32 fabrike sa 13.767 novih radnih mesta i dodao da je zahvaljujući subvencijama u fabrikama ukupno zaposleno oko 16.000 radnika.

 

 

Dodao je da postoje povoljna kretanja u realnom sektoru i da je zabeležen rast investicija od 6,1%. - Očekujemo da ukupan fond investicija bude nešto malo manje od dve milijarde, iako nismo imali većih privatizacija, što smatramo uspehom u godini krize - rekao je Vučić.

 

- Tražiću podršku naroda za to da se uvede radna aktivacija za radno sposobne korisnike socijalne pomoći u skladu sa najboljim evropskim modelima, kako je predlagao i Dejvid Kameron - rekao je Vučić i najavio 13. dečji dodatak za srednjoškolce koji redovno pohađaju nastavu.

 

- Očekuje se i da država značajno poveća roditeljski dodatak za prvo dete i da omogući besplatno pohađanje predškolskih ustanova za decu čiju su roditelji korisnici socijalne pomoći - dodao je premijer.

 

Vučić je najavio i da će u Nišu, pre kraja marta, biti otvoren najnoviji Klinički centar koji je opremljen najboljom i najskupljom opremom. Dodao je da će početi radovi na Kliničkom centru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, i naveo da očekuje veliki napredak Srbije na rang listi zemalja po kvalitetu zdravstvenih usluga.

 

Premijer je najavio i da će Zakon o poreklu imovine biti usvojen u prvoj polovini sledeće godine i ocenio da se taj predlog zakona odnosi na veoma težak problem i da je cilj da se otkrije kako su pojedinci stekli ogromno bogatstvo.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar