Naslovna  |  Vesti  |  Više sredstava iz budžeta za zapošljavanje ugroženih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2017. Čačak, Srbija

Izvor: RTS

Više sredstava iz budžeta za zapošljavanje ugroženih

Osobe sa invaliditetom, žrtve nasilja u sigurnim kućama i druge ranjive grupe teško dolaze do radnog mesta. Kako bi se takva situacija i promenila, država će ove godine izdvojiti više novca iz budžeta. Udruženja osoba sa invaliditetom koja su otvorila preduzeća dobar su primer rešavanja egzistencijalnog pitanja ranjivih grupa.

Pehare, plakete i medalje prodaje Udruženje paraplegičara iz Čačka. Pružaju i usluge digitalne štampe na tekstilu. I tako već gotovo dve decenije.

"Sve ove godine smo uspevali da opstanemo i da zadovoljimo i naše i potrebe tržišta, mada se u zadnje vreme i kod nas oseća ekonomska kriza i mere štednje. Uz prethodno iskustvo na sve načine pokušavamo da opstanemo i da nastavimo sa radom", navodi Vladan Petković, predsednik čačanskog Udruženja paraplegičara.

Tek svaka deseta žena žrtva porodičnog nasilja koja boravi u sigurnoj kući uspe da se zaposli.

"Tu nije uvek problem nenalaženje zaposlenja, problem predstavlja i nemanje kvalifikacija. Moramo da znamo da postoje žene različitog obrazovnog profila – od žena koje nisu završile ni osnovnu školu do žene koje su završile fakultete. Naravno, najbrže se zapošljavaju one koje su visoko obrazovane ali takođe moramo da brinemo i o ženama koje su mlade koje bi takođe mogle da se dodatno edukuju i prekvalifikuju", objašnjava Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja.

Za sve aktivne mere zapošljavanja NSZ je ove godine iz svojih prihoda izdvojila 2,8 milijardi dinara. Posebnu pažnju imaće teško zapošljive grupe – stariji od 50 godina, tehnološki viškovi, osobe sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima. 

"Potrudićemo se da sarađujemo i da ovim licima ponudimo pomoć koja im je potrebna ne samo u okviru zapošljavanja već i neke druge vrste npr. obuke kako da se snađu", navodi Srđan Andrijanić, iz Nacionalne službe za zapošljavanje

Veruju da je moguće naći još novca.

"Mi očekujemo da ćemo animirati i više od 130 lokalnih samouprava kako bi i one izdvojile deo svojih sredstava i uz sufinasiranje Ministrastva i NSZ ta sredstva upotrebile za finasiranje aktivnih mera zapošljavanja", rekao je Andrijanić.

I država će iz budžeta izdovijiti 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Njih 5.300 sa evidenicije Nacionlane službe za zapošljavanje je tokom prošle godine našlo posao.


Nema komentara.

Ostavi komentar