Naslovna  |  Vesti  |  Značajni rezultati Ženske parlamentarne mreže za četiri godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2017. Srbija

Izvor: RTS

Značajni rezultati Ženske parlamentarne mreže za četiri godine

Izmena Krivičnog zakona po kojoj seksualni delikt nad maloletnicima ne zastareva, usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici koji stupa na snagu 1. jula i uvođenje rodnog budžetiranja, neki su od najznačajnijih rezultata Ženske parlamentarne mreže, osnovane na današnji dan pre četiri godine.

Kako je saopšteno, za četiri godine aktivnog rada Ženska parlamentarna mreža je, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Poverenikom za ravnopravnost, civilnim sektorom i međunarodnim organizacijama postigla značajne rezultate.

 

Pre svega, usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici, koji stupa na snagu 1. jula ove godine.

Takođe, usvojene je izmena Krivičnog zakona, u saradnji sa Incest trauma centrom, po kojoj seksualni delikt nad maloletnicima u Srbiji više ne zastareva, kao i uvođenje više sadržaja u udžbenike za osnovnu i srednju školu koji govore o seksualnom zlostavljanju.

Radom sa Ministarstvom finansija, civilnim i međunarodnim organizacijama u Srbiji uvedeno je rodno odgovorno budžetiranje, kao deo Zakona o budžetu, čiji je cilj pravednija raspodela budžetskih sredstava za potrebe muškarca i žena.

U tom periodu pokrenute su i organizovane četiri Nacionalne konferencije koje jednom godišnje okupljaju odbornice svih gradova i opština Srbije, u kojima učestvuje oko 1.000 njih kako bi se osnažile i povezanje.

Rezultat tih konferencija su 53 formirane odborničke mreže širom Srbije.

Ženska parlamentarna mreža je inicirala i regionalno umrežavanje parlamentarki jugoistočne Evrope, na međunarodnoj konferenciji održanoj u Beogradu početkom marta 2015. godine, radi zajedničke saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti.

 

 

Prioriteti rada Ženske mreže u narednom periodu biće donošenje novih zakona i nadzor nad sprovođenjem aktuelnih zakonskih rešenja, širenje svesti o ženskoj solidarnosti, afirmacija rodne ravnpravnosti na svim nivoima odlučivanja.

Takođe, poslanice će se zalagati za učešće 50 odsto žena u izvršnoj vlasti, jednaku platu muškaraca i žena za isti posao, aktivnije angažovanje žena u lokalnim politikama, kao i veća medijska vidljivost Ženske parlamentarne mreže radi stvaranja boljih uslova života i rada žena, koje čine 51,7 odsto stanovništva Srbije. 

Ženska parlamentarna mreža formirana je u Skupštini Srbije pre četiri godine, 14. februara 2013. godine, prvi put u istoriji srpskog parlamenta, nakon uvođenja sistema kvota na izborima održanim 6. maja 2012. godine. 

Na tim izborima je najmanje svaki treći kandidat na poslaničkim listama trebalo da bude manje zastupljeni pol, odnosno žena i tada su izabrane 84 žene među 250 poslanika. 

Žensku parlamentarnu mrežu čine poslanice okupljene oko pet ciljeva - zdravlje žena i porodice, borba protiv nasilja nad ženama i decom, ekonomsko osnaživanje žena, obrazovanje žena i promocija ženskog znanja, kao i veće učešće žena u političkom i javnom životu.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza