Naslovna  |  Vesti  |  Akcija "Pluton 2": Uhapšeno 47 osoba zbog korupcije i zloupotrebe službenih položaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2017. Srbija

Izvor: ObjektivNo1.

Akcija "Pluton 2": Uhapšeno 47 osoba zbog korupcije i zloupotrebe službenih položaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.  

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja "Dr. Milorad-Mika Pavlović" u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

 

 Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP ''Srbija šume'', Dom zdravlja ''Dr. Milorad-Mika Pavlović'', Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP ''Gas'', AMSS Gas-petrol, ", akcionari AD ''Alfa Plam'' iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

 

 

 

Policija u Kraljevu je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsila D.Đ. (1949), odgovorno lice transportno - građevinsko -trgovinske radnje ''Transkop-Đusić“ i ''Transkop-Đusić 1971“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i teška krađa.  


Sumnja se da je D.Đ. tokom 2013. godine, prikrio i lažno prikazao podatke o činjenicama potrebnim za utvrđivanje obaveze plaćanja naknade za korišćenje vodnog dobra, tako što je Republičkoj direkciji za vode dostavljao prijave u kojima je umanjio podatke o stvarno izvađenim količinama šljunka i peska čime je izbegao plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od  1.077.888,62 dinara. 


Takođe, od 2011. do 2012. godine i od 2014 do 2016. godine, u nameri da sebi i radnjama ''Transkop-Đusić“ i ''Transkop-Đusić 1971“ pribavi protivpravnu imovinsku korist, bez potrebnih saglasnosti i odobrenja nadležnih organa za eksploataciju šljunka i peska, osumnjičeni je izvršio vađenje šljunka i peska sa rečnih nanosa na obali Zapadne Morave, u ukupnoj količini od 96.564,58 metara kubnih šljunka i peska, čija je vrednost 38.625.832,00 dinara.Nema komentara.

Ostavi komentar