Naslovna  |  Vesti  |  Dodeljeni prvi sertifikati za razvoj zdravstvenog turizma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2017. Srbija

Izvor: Agencije

Dodeljeni prvi sertifikati za razvoj zdravstvenog turizma

Prvoj grupi zdravstvenih ustanova i privatnih praksi koje su ispunile uslov za učešće u Projektu razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji dodeljeni su u petak, 9. juna 2017. godne, prvi sertifikati.

Poziv za učešće u tom projektu Ministarstva zdravlja je objavljen prošle godine i stalno je otvoren, a do sada se prijavilo 130 zdravstvenih ustanova i privatnih praksi.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na dodeli sertifikata u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da je potencijal zdravstvenog turizma u Srbiji prepoznat pre više godina, ali da do sada nije bilo konkretnih koraka u njegovom ostvarivanju.

 

- Procene su da godišnje 203 miliona Evropljana na putovanja iz zdravstvenih razloga potroši oko 115 mlrd EUR, Srbija sigurno ima mogućnosti da bude deo tih procesa - istakao je Lončar. On je dodao da se za početak promovišu stomatološke i usluge plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije.

 

Navodeći da je poziv stalno otvoren, ministar je istakao da su uručeni sertifikati prvoj grupi ustanova koje su zadovoljile postavljene kriterijume.

 

- Znamo da imamo vrhunske stručnjake, znamo da možemo da pružimo usluge u skladu sa svim svetskim standardima, znamo da su nam cene konkurentne i znamo da je Srbija dobar i srdačni domaćin. Zadatak Ministarstva zdravlja je da u vaše ime sve navedeno promoviše svuda u svetu, da kao krovni državni organ garantuje i podrži vaš rad - rekao je Lončar.

 

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da se zdravstvenom turizmu pridaje sve veći značaj, ali i da su uslovi za njegov razvoj u Srbiji sve bolji.

 

- Ovi sertifikati koje država dodeljuje su svojevrsna preporuka pacijentima iz inostranstva da će dobiti kvalitetnu i efikasnu a ne samo jeftiniju uslugu, što je važan prvi korak za razvoj te vrste turizma - istakao je Čadež.

 

On je dodao da Srbija ima dve neiskorišćene šanse za razvoj zdravstvenog turizma, a to su banjski turizam i regionalno povezivanje, kako bi se na taj način privlačili turisti iz drugih krajeva sveta.

 

Čadež je istakao i da Srbiju danas posećuju pacijenti iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Belgije, Švedske, Kanade i Australije, uglavnom i većinom naši ljudi iz dijaspore, mada je sve više i stranaca. Tako je, prema njegovim rečima, procene iz Ministarstva zdravlja da bi Srbija godišnje mogla da privuče i do 100.000 zdravstvenih turista.

Nema komentara.

Ostavi komentar