Naslovna  |  Vesti  |  Formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 07. 2017.

Izvor: Agencije

Formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će danas na sednici Vlade Srbije na dnevnom redu biti formiranje saveta za sprečavanje nasilja u porodici, a na osnovu Zakona koji je 1. jula stupio na snagu.

Kuburović je na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima unutrašnjih poslova i rada, a povodom jučerašnjeg ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici, rekla da i taj sastanak pokazuje da je vlada spremna da se bori sa nasiljem.

 

devojka zena nasilje uznemiravanje jpg
Ilustracija: freeimages.com

 

Ministar Zoran Đorđević poručio je da će se boriti protiv ovakvih stvari i da će se učiniti sve da se tako nešto više nikada ne dogodi.

On je precizirao da su juče povređena i tri radnika Centra, ali da su oni van životne opasnosti i da su medicinski zbrinuti, kao i da je izdao nalog da inspekcija utvrdi da li je bilo propusta u radu.

"Donećemo odmah određene mere u okviru ovog ministarstva da ustanove budu dodatno obezbeđene i budu uvedene dodatne procedure", poručio je Đorđević.

Inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad u Rakovici

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će naložiti vanredni inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad u Rakovici jer je to njegova zakonska obaveza.

"Moram naložiti nadzor, to je moja zakonska obaveza. Ako postoji odgovornost bilo koga on će da odgovara, niko neće biti aboliran. Moramo da delujemo kao ministarstvo, vlada, država, društvo da se zajednički borimo protiv ovoga", rekao je Đorđević gostujući na RTS-u.

On je dodao da razume protest zaposlenih u centrima za socijalni rad, da je za ponedeljak zakazao sastanak sa svim direktorima centara, kako bi saslušao sa kakvim se problemima suočavaju i koji su njihovi predlozi za rešenja.

"Pokušaćemo da obezbedimo tim ljudima najbolje uslove rada, kako bi oni obezbedili mir i sigurnost građanima koji traže zaštitu u tim ustanovama", rekao je ministar.

On je dodao da je juče posetio povređene radnika centra koji su zbrinuti na VMA i da će to učiniti i danas, napominjući da su oni u stabilnom stanju a da je jedan radnik pušten na kućno lečenje.

Govoreći o najavljenom osnivanju Saveta za borbu protiv nasilja u porodici, on je rekao da je to predviđeno novim zakonom.

Upitan ko odlučuje kako će se supružnici viđati decu on je rekao da to odlučuje sud, a da Centar za socijalni rad postupao samo po nalogu suda.

"Čovek koji je izvršio zločin je bio krivično gonjen, ali nije za nasilje u porodici", pojasnio je Đorđević i dodao da su od početka godine ubijeno 22 žene u porodičnom nasilju.

On je rekao da je završen inspekcijski nadzor nad Centrom za socijalni rad na Novom Beogradu gde je muž ubio ženu, potvrdivši da je dobio izveštaj na uvid i prosledio ga tužilaštvu, ali nije želeo da navede šta piše u njemu.

"Zakonska obaveza ministra kada se ovakve stvari dešavaju da se sprovede inspekcijski nadzor. Inspekcija izvrši nadzor, napravi izveštaj i preda ga sa konkretnim merama", pojasnio je on i dodao da je njegova zakonska obaveza da naloži nadzor i nad Centrom za socijalni rad u Rakovici

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza