Naslovna  |  Vesti  |  Kuburović: Sudovi imaju blagu kaznenu politiku prema nasilnicima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 07. 2017.

Izvor: RTS

Kuburović: Sudovi imaju blagu kaznenu politiku prema nasilnicima

Sudovi imaju blagu kaznenu politiku što se tiče nasilja u porodici, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović i navela da se nastavlja sa radom na izmenama Krivičnog zakona, te da će se razmotriti izmene koje se tiču nasilje u porodici.

"Sudovi su ti koji kreiraju blagu kaznenu politiku, a ne odredbe zakona koje predviđaju strožu kaznenu politiku. Naš krivični zakonik spada u jedan od strožih u Evropi", rekla je Kuburović gostujući na RTS.

Kako kaže, analizirajući poslednje tri godine došlo se do podatka da od ukupnog broja osuđujućih presuda više od 60 odsto su bile uslovne osude, a u slučajevima gde se izrekne kazna zatvora, to je kazna do šest meseci.

Moguće je reagovati, pojašnjava ona, jedino da se daju odgovarajuća preporuka Visokom savetu sudstva i Pravosudnoj akademije koje sprovode obuke policije, tužilaca i svih drugih u lancu.

Govoreći o novoformiranom Savetu za sprečavanje nasilje u porodici ona kaže da je Savet predviđen Zakonom o borbi protiv nasilja u porodici i da je njegov zadatak da prati implementaciju zakona, da se blagovremeno reaguje i preduzimaju određeni koraci ukoliko se jave nedioumice u primeni zakona.

"Glavni cilj je bolja koordinacija svih organa koje treba da postupaju i primenjuju ovaj zakon. Zakon je donet jer nismo imali dobru multisektiorsku saradnju institucija u sprečavanju nasilja u porodici. On treba da poveća odgovorniost kako pojedinca tako i ustanova", pojasnila je ministarka.

Savet će prvi sastanak imati tokom sledeće nedelje, a koliki značaj vlada pridaje ovom problemu, kako kaže, govori podatak da su članovi saveta četiri ministra.

Govoreći o dva ubistva ispred centara za socijalni rad i da li je tu zakazala saradnja institucija, ona je rekla slučajevi na koje se nisu primenjivale odredbe novog zakona, jer su predmeti vođeni ranije.

"Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nije mogao da se primeni u konkretnom slučaju, ali ono što je bitno da će nadležni organi da ispitaju da li je bilo propusta", zaključila je ona.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza