Naslovna  |  Vesti  |  Kraljevo: Izložba Božidara Plazinića - "Priče o vatri"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 07. 2017.

Autor: ObjektivNo1/Epicentarpress

Kraljevo: Izložba Božidara Plazinića - "Priče o vatri"

Izložba istaknutog srpskog slikara, Božidara Plazinića, koji živi i stvara u Čačku, otvorena je sinoć, 14. jula, u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu.

Pored velikog broja samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, tokom svoje bogate umetničke karijere, Božidar Plazinić je bio umetnički direktor i osnivač prve ekološke kolonije u ovom delu Evrope „Umetnost i papir“, kao i „Biblioteka otvorena knjiga Balkana“.

Vodio je koloniju crteža u Zrenjaninu, a više od dve decenije je i član umetničkog Saveta i selektor „Mileševske kolonije“ u Prijepolju. U toku 2016. godine kao prvi umetnik van prestonice, imenovan je za predsednika Upravnog odbora Oktobarskog salona, na kojem je tokom karijere izlagao desetak puta.

- „Za Božidara Plazinića, očigledno, umetnost je domen srodan vatri. Bivstvovanje u umetnosti za njega je bivstvovanje u jednom posebnom virtuelnom vatrenom razumu. I ništa nije tako prirodno kao simbioza umetnika i vatre. Slika koja ne prođe kroz žestoku vatrenu fermentaciju, nema razloga da postoji na ovom svetu. Zato Plazinićeve „Priče o vatri“ vidim kao nadvalorizaciju unutrašnjeg plamena, kao blagoveštenje vatre i, prema tome, kao deo jednog imanentno mediteranskog gnosisa. A jedino unutrašnja ruža plamena može razumeti kompleksnost našeg mediteranskog identiteta. Jer, vatra srca poverava nam ono što razum ne zna.“,kaže Ljubiša Simović, muzejski savetnik koji je ujedno i pripremio Plazinićevu izložbu za Kraljevčane.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza