Naslovna  |  Vesti  |  Građani svakog 23. u mesecu kod ombudsmana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 08. 2017.

Izvor: Tanjug

Građani svakog 23. u mesecu kod ombudsmana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da će svakog 23. u mesecu vrata te institucije biti otvorene za susrete sa građanima.

Građani će sa zaštitnikom moći da se vide i iznesu svoje probleme od 9 do 16 sati, a zbog velikog interesovanja građane će primati sve do 20 sati.

"Za deset godina rada Zaštitnika građana bilo je 120.000 obraćanja, 40.000 predstavki. To nije mali broj. Poverenje građana se stalno povećava u instituciju zaštitnika građana", rekao je Pašalić za RTS.

On je dodao da u ovom trenutku zaštitnika čeka puno posla a to su izmene i dopune Zakona o zaštitniku građana, proširenje kadrovske liste i nalaženje adekvatnih prostorija za Zaštitnika građana.

Kako kaže nastojaće se da se u novom zakonu tačno i preciznije odredi nadležnost zaštitnika, ali da je moguće i povećanje određenih nadležnosti.

"Ombudsman mora svojim autoritetom da zaštiti građanima, ali mora da ima mogućnost da ih zaštiti u određenim oblastima. Od pristiglih pritužbi 10 odsto je od nezadovoljnih građana na rad sudova. Ne kažem da će se proširiti novim zakonom pravo ombudsmana da kontroliše sudove", rekao je on.

Dodaje da to nije strana praksa u Evropi, a od zemalja u okruženju ima je Slovenija.

Upitan da pojasni šta je značila njegova izjava da je "pravno i faktički" slučaj "Savamala" zatvoren, on je podsetio da se slučaj desio 2016. godini, da nadležnosti ombudsmana nisu velike.

"Zaštitniku građana u Evropi zovu "tigar bez zuba". Zaštitnik može da uputi nadležnim institucijama, za koje misli da su napravile grešku, preporuke kako da tu grešku otklone. Ako to ne učine preporuku za razrešenje funkcionera koji je napravio grešku. To nije učinjeno godinu dana", naglasio je on.

Kako kaže, predmet nije stavljen "ad akta", ali ne znači da će se prioritetno uzimati u rad.

Govoreći o o plati ombudsmana on je rekao da je njegov predlog da bude manja, da na plate zaštitnika i njegovih zamenika veći deo budžeta za plate zaposlenih u instituciji, a da ostalih 90 zaposlenih nemaju visoke plate za odgovornost koju rade.

"Ako hoćete da zadržite zaposlene jedna od motivacija je plata", zaključio je on.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza