Naslovna  |  Vesti  |  MINISTAR OD 100 MILIONA DOLARA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 11. 2017.

Izvor: Blic

MINISTAR OD 100 MILIONA DOLARA

Ministar Nenad Popović, koji je i ranije važio za jednog od najbogatijih ljudi u Srbiji, u roku od tri godine višestruko je uvećao svoju imovinu – duplirao je broj nekretnina, utrostručio površinu zemljišta i za skoro pet puta povećao broj kompanija koje se nalaze u njegovom vlasništvu, piše Blic.

Kada je portal KRIK objavio da se u istraživanju "Rajski papiri" pominje ime jednog srpskog ministra, čija se vrednost imovine kreće oko 100 miliona dolara, moglo se pretpostaviti da je reč o Nenadu Popoviću, biznismenu i bivšem funkcioneru DSS-a, koji je svoje poslove uglavnom razvijao u Rusiji.

Do danas se, međutim, u javnosti nisu iznosile procene vrednosti njegove imovine, a znalo se samo da je reč o jednom od najbogatijih srpskih privrednika.

Međutim, na osnovu dokumenata koja su procurela iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz 19 zvačnih kompanijskih registara, otkriveno je da poslovi i imovina Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

Tek će se utvrditi da li je ovaj srpski ministar svu svoju imovinu prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je kao državni funkcioner u obavezi da uradi. Ipak, kada se pogleda u njegovu imovinsku kartu, dostupnu na sajtu ove Agencije, jasno je da Popović poseduje veliko bogatstvo, koje se naročito u poslednjih nekoliko godina ozbiljno uvećavalo.

Stanovi i zemljište

Ministar Popović u svom vlasništvu ima dva petosobna stan od po 193 i 198 kvadrata, dva trosobna od po 79 i 72 kvadrata i jedan dvosoban od 62 metra kvadratna.

Poseduje i 10 garažnih mesta, ukupne površine od 136 kvadrata, kao i četiri parcele zemljišta koje zauzimaju 5,85 hekatara.

Nenad Popović
Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaNenad Popović

Pre tri godine, Popović je imao jedan dvosoban i jedan trosoban stan od 79 i 50 kvadrata, garažu od 11 kvadrata, kao i zemljište od 1,85 hektara.

Porše, mercedes, harli...

Ovaj srpski ministar ima tri automobila  -  "mercedes S-350", "porše macan turbo" i "mini kuper S", a u  njegovom vlasništvu je i motocikl "harli dejvidson". Poseduje i četvorotočkaš "polaris RZR titanium".

Ima i ski sanke "polaris FS", kao i dva čamca – rečni i "sea doo utopia".

U 2014. godini Popović je takođe prijavio da ima tri automobila. I tada je posedovao "mercedes S 350", a na njegovom spisku prevoznih sredstava je bila još i "škoda oktavia" i "BMW X5".

Vlasnik 23 kompanije

Najveća razlika u imovinskoj karti je u broju kompanija koje se nalaze u njegovom vlasništvu. Pre tri godine Popović je bio vlasnik pet preduzeća, a od toga su četiri u stopostotno njegovom vlasništvu.

Danas se na njegovo ime vode čak 23 kompanije. Sudeći po nominalnoj vrednosti akcije, najvrednije su "OOO Dominion Nikolskij", "AO Vniir Gidroelektroavtomat", "AO Aktivenergoset" i  "ABS International ltd", a ceo spisak Popovićevih firmi možete da vidite na ovom linku ili na fotografiji ispod:

Foto: Agencija za borbu protiv korupcije / screenshot

Nepoznat iznos ušteđevine

Ovaj srpski ministar prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije i ušteđevinu u banci, ali javnosti nisu dostupni podaci o tome.

"Ne stidim se svoje imovine”

Nakon objavljenog istraživanja "Rajski papiri", Popović se oglasio saopštenjem. On je izjavio da je svu svoju imovinu prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da ju je stekao pre nego što je postao ministar.

- Ne stidim se svog materijalnog stanja. Nikada nisam krio svoju imovinu. Sve što sam stekao, stekao sam na zakonit način, svojim radom i zalaganjem u prethodnih 25 godina – naveo je on.

Popović je istekao da nijedna njegova kompanija nije registrovana u „ofšor“ zonama, koje se pominju u istraživanju "Rajski papiri".

- Sve moje kompanije registrovane su u Rusiji i Evropi – rekao je on.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije poručili su da je Popović prijavio imovinu na dan stupanja na funkciju, kao i da će proceniti da li su objavljene informacije relevantne za pokretanje postupka.

 


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza