Naslovna  |  Vesti  |  Svetski dan borbe protiv AIDS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2017.

Izvor: Agencije

Svetski dan borbe protiv AIDS-a

Povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana, 1. decembra, pod sloganom Testiraj se na HIV, jer važno je da znaš u 25 gradova širom Srbije biće organizovane preventivne aktivnosti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 20. novembrom 2017. godine, u Srbiji je registrovano 3.585 osoba inficiranih HIV - om, od kojih su 1.884 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1.105 osoba umrlo.

Kako je saopšteno iz Instituta "Batut", ove godine organizovano je celodnevno testiranje na HIV u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu i Leskovcu, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Svi zainteresovani građani moći će sutra da se testiraju na HIV i u mobilnim jedinicama u Beogradu, Kraljevu, Šapcu, Zaječaru i Kragujevcu.

Akcija dobrovoljnog, poverljivog, anonimnog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV organizovna je 30. novembra, u Studentskom domu u Čačku.

U sklopu nacionalne kampanje, u periodu od 17. do 28. novembra 2017. godine u 19 gradova u Srbiji sprovedene su akcije savetovanja i testiranja na HIV u partnerstvu sa zdravstvenim ustanovama i udruženjima, pri čemu je registrovan veoma visok odziv građana.

U tom periodu su testirane 674 osobe (243 osobe u akciji testiranja u tramvaju u Beogradu), od kojih je kod pet osoba rezultat testiranja bio pozitivan na HIV.

U Srbiji je tokom cele godine moguće uraditi dobrovoljno, poverljivo, anonimno i besplatno testiranje na HIV bez uputa u 24 instituta/zavoda za javno zdravlje u centralnim gradovima okruga i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza