Naslovna  |  Vesti  |  Brnabić: EU naš strateški pravac, ali ne po cenu svega
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 12. 2017.

Izvor: Agencije

Brnabić: EU naš strateški pravac, ali ne po cenu svega

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je put ka Briselu, preko priznanja Kosova i sankcija Rusiji, za nas potpuno isključen, navodeći da EU jeste naš strateški pravac, ali ne po cenu svega.

Ana Brnabić je intervjuu za novogodišnji trobroj Politike rekla da treba naći izbalansiran put ka Briselu.

"Predsednik je dao istinitu izjavu, iako ona verovatno nije naročito popularna u Briselu. Da mi danas kažemo: sankcije Rusiji i priznajemo nezavisnost Kosova - taj put do Brisela bi išao mnogo lakše i mnogo brže. Ali, to nije put koji je u interesu Srbije", rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je istakla da je taj put za Srbiju u potpunosti isključen.

Prema njenim rečima, put reformi gde imate vladavinu prava, efikasnije sudstvo, borbu protiv korupcije, efikasnu i transparentnu državnu upravu, predvidivo poslovno okruženje je put koji nas vodi u EU i u interesu je Srbije.

"Treba reći da je EU naš strateški pravac, ali ne po cenu svega. I mislim da mi u EU u tome imamo partnera. Ni EU, kao porodica evropskih zemalja, nema isti stav ni po ovim pitanjima, pa ne moramo ni mi da delimo isti stav sa svim zemljama", rekla je premijerka.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, koji je inicirao predsednik Vučić, Brnabićeva je rekla da će Vlada najverovatnije po tom pitanju da se izjasni krajem prvog kvartala sledeće godine kada bude gotova interna diskusija.

"Vidim da se ljudi osećaju slobodno da iznesu svoje predloge. To je dijalog u interesu Srbije. Mi pažljivo slušamo i kao Vlada reći ćemo predsedniku Republike šta mislimo, u kom pravcu rešenje treba da ide", navela je Brnabićeva.

Ponovila je da preambula iz Ustava apsolutno nije predmet ustavne reforme.

"U ovom trenutku razgovaramo samo o izmenama u vezi sa pravosuđem, njegovoj nezavisnosti i efikasnosti. To je poglavlje 23 u pregovorima za pristupanje EU. Važno je da imamo pravosuđe koje je u potpunosti odgovorno. Kada budemo spremni za ulazak u EU moraćemo da otvorimo i pitanje Ustava", kazala je ona.

Na pitanje da li Brisel traži da se preambula briše, premijerka je odgovorila da se Brisel "u ovom trenutku uopšte ne bavi preambulom".


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza