Naslovna  |  Vesti  |  IT sektor, uz poljoprivredu, najveći neto izvoznik Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 02. 2018.

Izvor: Danas

IT sektor, uz poljoprivredu, najveći neto izvoznik Srbije

Ukoliko se nastavi rast kao prethodnih godina, IT sektor bi ove godine mogao da ostvari izvoz od milijardu evra.

U prethodnih nekoliko godina ovaj sektor raste neverovatnom brzinom, za više od 20 odsto na godišnjem nivou. Ministar za inovacije Nenad Popović je izjavio ove nedelje da je u prošloj godini ostvaren izvoz ovog sektora od 750 miliona evra, a da u ovoj godini očekuje rast od 20 odsto, što bi izvoz IT usluga lansiralo na preko milijardu evra.

Narodna banka Srbije je objavila podatke o platnom bilansu za prvih 11 meseci u kojim je ukupan izvoz telekomunikacionih i kompjuterskih usluga iznosio 800 miliona evra. Gro toga se odnosi upravo na kompjuterske usluge, 676 miliona evra, što je rast od 20,9 odsto u odnosu na izvoz u 11 meseci 2016. godine. Ono što je možda i značajnije od same visine izvoza je visina suficita. Naime za 11 meseci prošle godine izvoz IKT usluga bio je veći od uvoza za 430 miliona evra. To je za petinu bolji neto efekat nego u 2016. godini. O kolikom godišnjem rastu se radi pokazuje podatak da je u 2015. godini višak u razmeni ovih usluga Srbije sa svetom bio 288 miliona evra.

Prema tvrdnjama ministra, izvoz IT usluga je prevazišao izvoz žitarica. Ovo je naravno dobrim delom posledica loše prošle godine za poljoprivredu, ali je dobrim delom i rezultat neverovatnog rasta u ovom sektoru.

Koliko su softveri koje srpski programeri prodaju po belom svetu značajni za stanje našeg platnog bilansa (i priliv deviza) pokazuje i to što po visini prihoda od izvoza, IT usluge zaostaju tek za izvozom električnih mašina i aparata (1,37 milijardi evra izvoz u 2017) i drumskih vozila (1,5 milijardi evra). Međutim, dok je saldo (izvoz minus uvoz) sektora električnih mašina 337 miliona evra, a drumskih vozila čak negativan (deficit od 278 miliona evra), za mesec manje (pošto podaci za decembar nisu raspoloživi) suficit IT usluga je iznosio 430 miliona evra. Samo je trgovina žitaricama (447,4 miliona evra) i voćem i povrćem (479,8 miliona evra) zabeležila veći suficit, mada je i to upitno pošto su to podaci za 12 meseci.

Ukupno IT usluge kao i ostale poslovne usluge doprinele su sa 93,4 odsto rastu suficita u razmeni usluga u periodu 2014-2017, a više od polovine se odnosi na IT. Suficit u razmeni usluga u prvih 11 meseci prošle godine iznosio je 878 miliona evra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza