Naslovna  |  Vesti  |  Đukić Dejanović: Od 1. jula roditeljima prvorođenih beba jednokratna pomoć
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2018.

Izvor: Beta

Đukić Dejanović: Od 1. jula roditeljima prvorođenih beba jednokratna pomoć

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će od 1. jula roditelji prvorođenih beba dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara. Ona je za Radio-televiziju Srbije kazala da će za roditelje drugog, trećeg i četvrtog deteta rođenog od početka ove godine biti obezbeđena planirana sredstva.

 

Roditelji će za drugo dete rođeno ove godine dobijati dve godine po 10.000 dinara svakog meseca, za treće dete 12.500 dinara narednih 10 godina i za četvrto dete 18.000 dinara takođe narednih 10 godina. "Mere imaju za cilj da podstaknu rađanje".


Navodeći da je zabrinjavajuće to što 600.000 parova nema decu, ministarka je kazala da će oni koji su već biomedicinski potpomognutom oplodnjom postali roditelji dobiti još jednu mogućnost da o trošku RFZO-a imaju i drugi pokušaj. Ona je kazala da će se raditi na motivisanju poslodavaca da koriste zakonske olakšice za zaposlene koji su roditelji.
Ministarka je kazala i da niko ne spori pravo žene na abortus, već da je od 10 odsto parova koji su suočeni sa sterilitetom značajan procenat ima taj problem zbog prekida trudnoće nakon kojih nije ukazana adekvatna pomoć.

"Žena treba da odluči o tome kada će postati majka. To je njeno suvereno pravo, sa time se manipuliše, niko u to nije dirnuo, važno je da se to ukoliko se ona odluči mora uraditi stručno i kvalitetno. Prethodno ginekolog i psiholog sve moraju da predoče", kazala je ona.
Upitana da prokomentariše najave rekonstrukcije Vlade Srbije, Slavica Đukić Dejanović rekla je da ona svoj posao radi korektno i da sa kolegama sarađuje korektno.
"Ja od kolega iz Vlade očekujem da iznesu svoje mišljenje i svoj stav. Mi treba da budemo homogeni tim, što ne znači da ne treba jedni drugima da kažemo da nešto može bolje", kazala je ona.
Dodala je da će o tome odlučivati premijerka Srbije Ana Brnabić u dogovoru sa predsednikom države i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza