Naslovna  |  Vesti  |  Dijalog u Briselu propao, Priština nerspremna da realizuje ZSO
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2018.

Izvor: Tanjug/ RTV

Dijalog u Briselu propao, Priština nerspremna da realizuje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi

"Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara", poručio je Đurić.

Kako je naveo, delegacija Srbije rezolutno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština i to u neizmenjenoj formi, a to, dodao je, znači "na onaj način na koji je to dogovoreno ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte".

Đurić je posle tri dana razgovora ekspertskih delegacija Beograda i Prištine u Briselu rekao da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija da sve".

 

beograd pristina
Tanjug/ilustracija

 

"To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuta ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike", poručio je Đurić.

On je rekao i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori "ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, veća za dogovorenu suštinu tog sporazuma".

Đurić je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO.

Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalni satova za 6 minuta

Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, Đurić je rekao da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

"Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalni satova za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju. Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast", naveo je Đurić i poručio da to tako ne funkcioniše i da se time ne može postići napredak u razgovorima.

Posebno je naglasio da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobodi kretanja, što je bilo predviđeno kao tema.

"O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na KiM, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga? Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na KiM", zaključio je Đurić.

Zvanično iz Brisela: Dijalog Beograda i Prištine  - bez napretka

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila danas da nije bilo napretka tokom trodnevnog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

"Iako je diskusija bila temeljna, dalji progres nije ostvaren", poručeno je iz EEAS.

Posle tri dana ekspertskih razgovora delegacija Beograda i Prištine, iz Evropske službe za spoljne poslove poručeno je da nije došlo do napretka po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma.

"Iako su razgovori bili temeljni, dalji napredak nije ostvaren. EU poziva obe strane da intenziviraju svoje napore na poslovima implementacije, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu", stoji u saopštenju pres službe EEAS.

U Evropskoj diplomatskoj službi podsećaju da su se glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Đurić i Avni Arifi, sastali u Briselu od 19. do 21. marta.

"Oni su tom prilikom nastavili već započete razgovore o postignutim sporazumima u okviru dijaloga kome posreduje EU", navodi se u EEAS.

U saopštenju se navodi da se na prvom mestu razgovaralo o dogovoru o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju prelazima i slobodi kretanja.

U Briselu nije saopšteno kada će se održati sledeća runda razgovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Nemci nam donose koncept sporazuma Beograda i Prištine?

Predsednik Upravnog odbora Fonda za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas kako očekuje da će predstavnici nemačkog ministarstva spoljnih poslova, čiji se dolazak u Beograd najavljuje, izneti svoj koncept pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Mislim da neće tražiti priznanje nezavisnosti Kosova, već da Srbija ne sprečava njegovo učešće u međunarodnim organizacijama, rekao je Janjić, koji je predstavio stavove Foruma za etničke odnose pod nazivom "Normalizacija - put ka rešenju".

Janjić, koji smatra da će u Beograd doći "jak tim" iz Nemačke, kaže da je potrebno prvo postići pravno obavezujući sporazum, a tek onda ići na promenu Ustava, za koji je ocenio da je pun mana.

Prirodno je, smatra, da prvo treba definisati šta će se sprovoditi, kako bi se to našlo u Ustavu i zakonu.

"U istoriji ne postoje trajna rešenje, već održiva i neodrživa", rekao je Janjić, koji je predstavljajući dokument, podsetio na saradnju Fonda sa Fondacijom Konrad Adenaur.

Forum u dokumentu, navodi Janjić, predlaže elemente za pravno obavezujući sporazum, pa tako da se "strane ugovornice obavezuju da će se uzajamno podržavati u naporima da postanu članice Evropske unije".

"Strane ugovornice su saglasne da njihovo članstvo u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama ne podrazumeva implicitno priznavanje od druge strane, a na osnovu međunarodnog prava", navodi se kao predlog elementa pravno obavezujućeg sporazuma.

Fond predlaže i da se u sporazumu predvidi odredba da strane ugovornice potvrđuju da će rešavati sporove isključivo mirnim putem i uzdržavati se od pretnji ili upotrebe sile u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza