Naslovna  |  Vesti  |  Riba jeftinija ove godine, biće je dovoljno za veliki Božićni post
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2018.

Izvor: RTS

Riba jeftinija ove godine, biće je dovoljno za veliki Božićni post

U toku velikog Božićnog posta se u Srbiji u proseku potroši oko 2.000 tona ribe, što je dvostruko više nego u preostalom delu godine. I pored izuzetno nepovoljne godine za proizvodnju, alasi kažu da će obezbediti dovoljne količine za domaće tržište. Kilogram ribe u maloprodaji košta od 430 do 450 dinara.

Zbog izuzetno velike potražnje ribe, alasi ribarskog gazdinstva Ečka ovih dana rade od rane zore do kasnih večernjih sati, bez obzira na vremenske prilike izlov mora da se obavlja, o čemu svedoči Slađan Barlov kome je ovo petnaesta sezona izlova.

"Fino je jutro, evo, dovukli smo ribu, sada ćemo je prerađivati i tako. Kad je izlov ribe, nema pauze, tad nam je sezona i nema odmora", priča Slađan.

Ovo je jedna od težih proizvodnih godina jer vremenske prilike nikako nisu pogodovale uzgoju ribe.

"Nije bila idealna godina, u početku je bilo dosta padavina a kasnije je bila sušna godina. Trebalo je dosta hrane i energije sve to složiti da bi došli do ovoga do čega smo danas došli, do ovog konzumnog šarana i mogu reći da godina nije idealna, ali je solidna", navodi tehnolog Ranko Seležan.

Da li će biti ribe dovoljno za domaće tržište i u kojoj će se meri sve ovo odraziti na cenu?

"Oko 1.100 tona planiramo ove godine, to je oko 110 vagona, cena ribe je znatno povoljnija u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče naših kupaca, ona se kreće u veleprodaji oko 320 dinara, na ribnjaku 340 dinara, za franko kupce to je veleprodajna cena. Kad govorimo o maloprodajnoj ceni, ona se kreće zavisno od mesta, od 430 do 450 dinara, to je maksimalno u maloprodaji", ukazuje Dejan Zejak, direktor ribarskog gazdinstva Ečka.

Tokom posta kupci se najčešće žale na ribu sa pijačnih tezgi za koju ne znaju ni gde je, ni kada izlovljena. Iako veterinarska inspekcija apeluje na kupce da izbegavaju nelegalnu prodaju ribe, to se nažalost ponavlja iz godine u godinu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza