Naslovna  |  Vesti  |  O MEDIJIMA...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 12. 2018.

Izvor: Cenzolovka

O MEDIJIMA...

NAJVAŽNIJE VESTI O MEDIJIMA za period od 24. do 30. decembra, 2018.

PRITISCI I NAPADI

Nepoznati napadači provalili u stan u kome živi novinar Milan Jovanović


Nepoznata osoba (ili više njih) pokušala je da upadne u stan u koji se neposredno pre toga preselio Milan Jovanović, novinar kome je 12. decembra spaljena kuća u Vrčinu.

Milan je za Cenzolovku rekao da je čuo kako neko razbija vrata terase, čija su oba krila pajserom izvaljena. Kada je skočio iz kreveta i povikao, provalnik, čiju je siluetu video na terasi, pobegao je kroz dvorište zgrade.

Jovanović je o tome odmah obavestio policiju, koja je izvršila uviđaj.

Policajac je Jovanoviću i njegovoj supruzi usmeno preneo da mu je dodeljena 24-časovna policijska zaštita. Milan Jovanović sumnja da je u pitanju ili nov pokušaj napada na njega ili zastrašivanje, jer se sve događa samo tri dana posle odlaska u stan za koji je samo njegova porodica znala gde se nalazi.

Najveća novinarska udruženja (UNS, NUNS i NDNV) zatražila su da se hitno pronađu nalogodavci napada na Jovanovića. NUNS i NDNV su protestovali zato što MUP Srbije nije preduzeo adekvatne mere zaštite novinara posle spaljivanja njegove kuće, dok UNS poziva da se istraže navodi o zloupotrebama u Grockoj, o kojima je Jovanović pisao.

Na novinarsku solidarnost apelovao je i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, koji je predložio da „sve vodeće srpske redakcije istraže, natenane i iz početka, barem po jednu priču koju je Žig info Milana Jovanovića objavio o tome kako se odlučuje i kako se troši novac poreskih obveznika u opštini Grocka“.

PRITISCI I NAPADI

Uhapšen zbog jezivih pretnji Tatjani Vojtehovski


Zbog sumnje da je putem društvene mreže Tviter sa dva naloga pretio novinarki Tatjani Vojtehovski uhapšen je B. T., koji se tereti za krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Tatjani Vojtehovski je na Tviteru upućen niz pretnji i njoj i njenog ćerki, između ostalog da će biti ubijene i silovane ukoliko ne prestane da govori o protestima koji se održavaju u Beogradu.

PRITISCI I NAPADI

TV Prva skinula s programa poslednju emisiju „Veče s Ivanom Ivanovićem“


Emisija „Veče s Ivanom Ivanovićem“, čije je poslednje izdanje trebalo da bude emitovano na TV Prva, skinuta je s programa.

Ivanović je na Tviteru napisao da je novi vlasnik Prve to učinio zbog toga što je nezadovoljan objašnjenjem njegovog odlaska sa te televizije i dodao da je skidanje emisije najbolji dokaz da je njegova odluka (o napuštanju TV Prva) ispravna i da je „mrak pao na nacionalne frekvencije“.

TV Prva je saopštila da je Ivanović u emisiji izneo „neistine, uvrede i kritike na račun rada kuće“.

To kako se Ivanović oprostio od publike gledaoci su mogli da vide jedino preko društvenih mreža, pošto je on preko svog Tviter naloga objavio sporne delove emisije.

PRITISCI I NAPADI

Protest na aerodromu


Novinari i urednici NIN-a, Vremena i Nedeljnika i aktivisti Grupe za slobodu medija su na Aerodromu „Nikola Tesla“ delili ova tri nedeljna lista, dnevnik Danas i priče KRIK-a.

Akcija nazvana „Mediji sličnog sadržaja“ izvedena je u znak protesta zbog toga što je kompanija Er Srbija tražila da se u „Loungeu“ aerodroma, sa polica sa novinama koje putnici mogu da čitaju uklone NIN, Vreme, Nedeljnik, kao i „novine sličnog sadržaja“.

Novinari i aktivisti su podelili primerke ova tri nedeljnika putnicima i na šalterima kompanije Er Srbija, uz poziv rukovodstvu da potpiše ugovore sa „medijima sličnog sadržaja“ i omogući građanima uživanje prava na slobodu informisanja.

DRŽAVA I MEDIJI

Medijska strategija predata predsednici Vlade


Članovi Radne grupe za izradu medijske strategije predali su premijerki Ani Brnabić tekst tog dokumenta, saopšteno je iz Vlade Srbije i najavljeno da će početkom naredne godine, nakon usvajanja programa javne rasprave od strane nadležnog vladinog organa, nacrt strategije biti dostupan svim građanima.

Medijska koalicija je tim povodom saopštila da tekst medijske strategije sadrži, u ogromnoj većini, predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu novinarska udruženja i organizacije, ali i upozorila da se, paralelno, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, a da „vlast ne samo da ne ispunjava obećanja da će aktivno raditi na rešavanju nagomilanih medijskih problema nego - nasuprot - skoro svakodnevno do nas pristižu informacije o ugroženoj bezbednosti novinara, kršenju zakona, političkim pritiscima, dramatičnoj zloupotrebi medija, kršenju novinarskih i etičkih normi i ukidanju prava na javni dijalog i drugačije mišljenje“.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza