Naslovna  |  Vesti  |  Univerzitet u Beogradu pao za STO MESTA na Šangajskoj listi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2019.

Izvor: Nova Galaksija/ Blic

Univerzitet u Beogradu pao za STO MESTA na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu pao je za više od sto mesta na Šangajskoj listi za 2019. godinu. Prošle godine je bio 302, a ove se nalazi između 401. i 500. mesta.

Naučni magazin Nova Galaksija je u junskom broju elektronskog izdanja najavila pad za tridesetak mesta.

Nova Galaksija podseća da je prof. dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta godinu dana ranije predskazao pad najstarije i najveće visokoškolske ustanove u Srbiji, koja je među 500 odabranih celog sveta uvršćena prvi put 2012. godine.

Sve do lane se polako, ali sigurno uspinjala na lestvici.

Škola je tada završila 18 mesta niže.

Harvard je 17. put uzastopce osvanuo ispred svih, baš kao 2003, kada je Šangajska lista obznanjena.

Na drugom mestu je ove godine Univerzitet Stenford, a na trećem Kembridž.

Među prvih deset univerziteta osam je iz SAD, a dva iz Velike Britanije.

Šangajska lista, koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja, jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu. To je neformalna lista, ali je stvar prestiža naći se na njoj jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi po kojima se obavlja rangiranje su broj dobitnika Nobelovih nagrada, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, kao i citiranost istraživača.

Univerzitet u Beogradu se prvi put na Šangajskoj listi našao 2012. godine, kada je takođe bio rangiran između 401. i 500. mesta.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi nije neočekivan.

 

BU: Prestigli su nas oni koji više ulažu

Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru tog rangiranja pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta, saoštili su iz Beogradskog univerziteta, prenosi RTS.

 

Šta utiče na plasman

Na plasman univerziteta na Šangajskoj listi najviše utiče naučni rad njegovih profesora i ostalih zaposlenih, pa je i ovogodišnji lošiji rezultat UB posledica pada u broju, kvalitetu i citiranosti naučnih radova.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza