Naslovna  |  Vesti  |  Upoznajte Milicu, sa prosekom 9.4 na fakultetu... I da, STARI je student! (FOTO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 08. 2019.

Izvor: Epicentarpress/ObjektivNo1

Upoznajte Milicu, sa prosekom 9.4 na fakultetu... I da, STARI je student! (FOTO)

"Tolerancije i razumevanja bilo je na pretek. Počnite da učite, jer to učenje predugo traje", tako je pre samo nekoliko dana ministar prosvete i obrazovanja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević prekorio "stare" studente ili, da pojasnimo, studente upisane pre "bolonje", pre 2005. godine.

Među potpisnicima peticije za produženje studiranja po starom reakcije su bile od dubokog razočarenja, apatije, pa do ljutnje.

A onda su u javnosti počeli da se pojavljuju primeri dobrih i vrednih studenata sa vanredno visokim prosekom i fantastičnim uspehom koje je život odveo na drugu stranu, pa se to putovanje do diplome odužilo. Naglasimo, iz mnogo razloga...

Jedna od briljantnih "starih" je i Milica Živković, studentkinja ruskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Milica je upisala fakultet 2000. godine.

Pored odličnog uspeha na fakultetu, izuzetna je još po tome što se ni po čemu ne izdvaja od svojih kolega i prijatelja, iako je od rođenja slepa.

Ovih dana sa svojim kolegama - saborcima strepi i muku muči kakva ih sudbina čeka. A kaže, i pored velikog optimizma i volje, ne može da se ne osvrne na ne baš tako lepe momente iz prošlosti.

"Razloga za produžetak ima mnogo:  Svako od nas ima svoje lične uzroke zbog kojih su mu studije potrajale. U mom konkretnom slučaju to je, pre svega, nepostojanje ikakve ispitne literature na Brajevom pismu. Najčešće sam ispite spremala tako što sam predavanja snimala diktafonom, ali to nije dovoljno", kaže Milica.

Ona ujedno ističe i da su joj u susret izlazili prijatelji, kolege sa studija, pa čak i nekoliko, kako kaže, divnih asistenata sa katedre koji su joj, verovali ili ne, čitali gradivo.

"U međuvremenu mi se desila saobraćajna nesreća od čijih posledica sam se lečila dve godine. Posle sam pauzirala još nekoliko godina, pokušavajući da prevaziđem stečeni strah od samostalnog kretanja i psihičku krizu", dodaje naša sagovornica.

Povodom aktuelne situacije sa tzv. "starim" studentima i njihovim zahtevima i molbama za produženje roka za studiranje po starom programu, Milica kaže da su joj preostala još dva nepoložena ispita, i to izborni jezici za koje nema literaturu.

"Izuzetno mi je stalo da završim fakultet, jer svojom životnom misijom smatram promovisanje prekrasne ruske kulture, književnosti i jezika. Jedino time želim da se bavim!", dodaje Milica odlučno i pomalo setno.

Njen stav, kao i stav više hiljada studenata koji studiraju po starom programu a kojima je dodeljen epitet "večiti" je taj da ne bi trebalo da im bude uskraćemo pravo da završe svoje visoko obrazovanje onako kako su i započeli.

"Svima nam je ostao samo po koji ispit, a apsolutno nikoga ni na koji način ne opterećujemo. Svake godine "stari" studenti plaćaju produžetak i izlazimo na preostale ispite, u nadi da ćemo uskoro biti ravnopravni akademski građani", kaže ova studentkinja ruskog jezika i književnosti.

Podsetimo, nedavno su predstavnici "starih" studenata, ispred grupe potpisnika peticije za produženje, imali susret sa prof. dr Ljubišom Stojimirovićem kada su mu dali na uvid kopije svojih indeksa. Na veliko iznenađenje, među onima koji su se tu pojavili bilo je i onih studenata sa izvanrednim prosekom. Jedna od takvih je i Milica. Kada je pitate ono što se po bontonu nijedan student ne pita, ona će vam skromno otvoriti svoj indeks iz koga će vas zaslepeti same 10. Pa čak i jedna poništena 8. 

"Prosek mi je 9,4". Dugo su odzvanjale ove reči. I pored želje da bilo šta kažemo, ostali smo bez teksta.

 

Izvor: Epicentar press

Foto: Milica Živković, privatna arhiva ustupljena Informativnom portalu Epicentar press radi objavljivanja u tekstu 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza