Naslovna  |  Vesti  |  Peter Handke: Kako je Nobel za književnost izazvao buru širom sveta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 10. 2019.

Izvor: BBC News

Peter Handke: Kako je Nobel za književnost izazvao buru širom sveta

Handke je danas jedna od najkontroverznijih ličnosti svetske književnosti Odluka da austrijski pisac Peter Handke dobije Nobelovu nagradu za književnost izazvala je veliku pažnju širom sveta, a u centru toga nalaze se Balkan, Jugoslavija i Srbija.

Handke stoji ispred nekoliko mikforona, držeći u levoj ruci parče papira.

Odmah iza njega je ogromna slika nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, čiji gornji levi ugao prekriva crno platno.

Te 2006. godine Handke je na Miloševićevoj sahrani održao govor, rekavši da „takozvani svet misli da zna sve o Jugoslaviji, Srbiji i Miloševiću“.

Prethodno je kritikovao Zapad zbog NATO bombardovanja 1999. godine, a kasnije došao do titule počasnog građanina Beograda i članstva u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti.

Trinaest godina nakon Miloševićeve sahrane Nobelov komitet odlučio je da Handkeu dodeli nagradu za književnost, što je izazvalo dosta bure.

Handke i Jugoslavija

Početkom devedesetih Handke je objavio Rastanak sanjara od izgubljene zemlje, gde žali zbog raspada Jugoslavije.

Rat je onda počeo i završio se, a Handke je 1996. objavio esej Zimsko putovaanje na Dunav, Savu, Moravu i Drinu: Pravda za Srbiju, u kojem kritikuje zapadne medije.

Nekoliko godina kasnije kritikovao je NATO bombardovanje Jugoslavije, a 2006. je govorio na Miloševićevoj sahrani.

"Svet, takozvani svet, zna sve o Jugoslaviji i Srbiji. Svet, takozvani svet, zna sve o Slobodanu Miloševiću. Takozvani svet zna sve o istini…"

"Ja ne znam istinu. Ali gledam. Slušam. Osećam. Sećam se. Zato sam danas ovde, blizu Jugoslavije, blizu Srbije, blizu Slobodana Miloševića", rekao je tada.

Inače, Milošević je prethodno pozvao Handkea da bude svedok odbrane na njegovom suđenju pred Haškim tribunalom, što je pisac odbio, ali je otišao u Hag da posmatra suđenje.

Njegovi stavovi o ulozi Jugoslavije u ratovima devedesetih uvek su izazivali dosta bure, a na internetu se može naći njegova reakcija na jedan tekst u listu Nouvel Observateur.

- Nisam stavio crvenu ružu na Miloševićev grob, nikada nisam odobravao masakr u Srebrenici i druge zločine.

- Nikada nisam razmišljao o Srbima kao pravim žrtvama rata, a mom malom govoru u Požarevcu nisam rekao da sam srećan što sam blizu Miloševića, koji je branio svoj narod, naveo je tada Handke.

Austerijski pisac je redovno dolazio u Beograd, gde se 2015. sastao i sa tadašnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem, a tokom godina je u Srbiji dobio brojne književne nagrade.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE!

 

Izvor: BBC News na srpskom

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza