Naslovna  |  Vesti  |  Objavljen Vodič za transparentno finansiranje udruženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 12. 2019. Beograd

Izvor: Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom

Objavljen Vodič za transparentno finansiranje udruženja

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom objavila je treće izmenjeno i dopunjeno izdanje „Vodiča za transparentno finansiranje udruženja i drugih organizacija civilnog društva iz budžetskih sredstava lokalnih samouprava“ u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Osnovni razlog za izdavanje nove verzije Vodiča su značajne izmene koje je donela nova „Uredba o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja“ usvojena u martu 2018. godine, neposredno nakon izdavanja prethodne verzije Vodiča.
Vodič je izrađen sa ciljem da se pomogne jedinicama lokalne samouprave u primeni regulative, kroz veću dostupnost jednostavnih obrazaca i procedura dodele sredstava. Sa druge strane, potrebno je da se organizacije civilnog društva informišu kako bi bolje razumele proces dodele sredstava, uključile se u sam proces i doprinele ostvarivanju javnog interesa kroz svoje predloge i dobro osmišljene projekte. Dugotrajan efekat ovakve saradnje bilo bi racionalnije planiranje i korišćenje ograničenih budžetskih sredstava, kao i održivo finansiranje organizacija civilnog društva.
U izradi ovog Vodiča nastavilo se sa primenom metode „korak po korak“ koja je korišćena i u prethodna dva Vodiča, koje je izradila Kancelarija uz podršku Evropske unije. Vođenje organa javne uprave kroz proces od momenta definisanja ciljeva konkursa, preko odabira organizacija, pa sve do dodele sredstava za izabrane programe i projekte daje najbolje rezultate. Posebna pažnja posvećena je monitoringu i evaluaciji projekata, kao značajnim koracima koje bi trebalo da sprovodi svaka uprava koja teži da bude odgovorna prema svojim građanima i građankama. Posebni delovi ove publikacije su Metodologija planiranja postupka praćenja realizacije i ocene uspešnosti realizovanih programa i projekata organizacija civilnog društva i postupka praćenja utroška dodeljenih finansijskih sredstava, kao i Priručnik za njenu jednostavniju primenu.
Vodič dodatno objašnjava sve članove Uredbe i sadrži predloge obrazaca neophodne za proces finansiranja organizacija civilnog društva, koji su nastali na bazi primera dobre prakse.
U toku izrade Vodiča organizovane su dve fokus grupe na kojima su konsultovani predstavnici javne uprave i predstavnici organizacija civilnog društva.
Pripremu i objavljivanje ove publikacije podržao je projekat „Institucionalna podrška SKGO – treća faza”, kojisprovodiSKGO, uz podršku Vlade Švajcarske.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza