Naslovna  |  Vesti  |  Najveći solarni park na svetu gradiće se u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 11. 2012. Srbija

Izvor: Tanjug

Najveći solarni park na svetu gradiće se u Srbiji

Izgradnja najvećeg solarnog parka na svetu u koji treba da bude uloženo oko 1,7 milijardi evra počeće na jugu Srbije u aprilu 2013. godine, izjavio je menadžer investicionog fonda "Sekjurum ekviti partners" Ivan Matejak.

Matejak je za Tanjug najavio da taj investicioni fond planira da bez i jednog dinara podsticajnih sredstava države Srbije uloži oko 1,7 milijardi evra u izgradnju solarnog parka snage 1.000 megavata, između Niša i Vranja.Planiramo izgradnju prvih 40 megavata u aprilu sledeće godine i tim tempom po 40 megavata mesečno, da bi ceo projekat završili do kraja 2015. godine, kazao je Matejak. 

"Ovaj projekat će postaviti Srbiju na čelo mape obnovljivih izvora energije u svetu, na njemu će biti zaposlen veliki broj visoko kvalifikovanih ljudi, a prema našim procenama Srbija će za 25 godina, samo od poreza prihodovati oko 700 miliona evra," naveo je Matejak. 

On je dodao da je u u okviru tog projekta planirano da se u Srbiji izgrade tri fabrike za proizvodnju fotonaponskih panela za potrebe solarnog parka u Srbiji, a kasnije i za izvoz. Struja iz te solarne elektrane namenjena je izvozu, a ekonomska isplativost cene električne energije dobijene na taj način je 14 evrocenti za kilovat-čas, naveo je Matejak. On je napomenuo da je krajem oktobra sa Vladom Srbije potpisan obavezujući ugovor za izgradnju solarne elektrane na jugu Srbije i da se sad radi na pitanjim vezanim za zemljište na kojima će fotonaponski paneli biti postavljeni. "Izabrali smo Srbiju da investiramo, između ostalog, zbog toga što ima oko 40 odsto više sunčanih dana od Nemačke, na primer, koja ima najviše instalisanih megavata iz fotonaponskih sistema", istakao je on.

Matejak je ponovio da se za izgradnju te elektrane neće koristiti podsticajne (fid-in) tarife i da konačnu cenu struje neće plaćati građani Srbije, već je ona namenjena izvozu u zemlje kojima nedostaje „zelene energije" . 

"Eksploatacija obnovljivih izvora energije u buduće se ne može bazirati na dobronamernosti vladajućih struktura i podsticajnim tarifama" rekao je on i dodao da je u zemljama EU (Nemačka, Italija, Španija) zbog ekonomske krize zabeležen trend smanjenja ili ukidanja "fid-in" tarifa. Zato je potrebno doneti novi model finansiranja projekta iz obnovljivih izvora, poručio je Matejak. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza