Naslovna  |  Vesti  |  Putovanja utiču pozitivno na decu više nego igračke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2020.

Putovanja utiču pozitivno na decu više nego igračke

Putovanja utiču na decu više nego materijalne stvari koje im roditelji mogu priuštiti jer na putovanjima deca stiču nova iskustva što pozitivno utiče na njihov kasniji razvoj kao ličnosti, navodi psihijatar za decu dr Margot Saderland.

„Kada odete na porodični odmor vežbate dva genetički integrisana sistema koja se nalaze duboko u limbičkom delu mozga. Ovi delovi se retko ‘vežbaju’ kod kuće“, kaže dr Sanderland i navodi da kod dece postoji „sistem igre“ i „sistem traženja“ čime odlazak na putovanje sa decom zapravo predstavlja investiciju koja se ne može zameniti odlascima u igraonice, igračkama ili drugim vidovima dečje zabave.

Nije bitno gde putujete sa decom

Iako je prva roditeljska pomisao na putovanja sa decom odlazak na letovaje, zimovanje ili na neku dalju destinaciju, zapravo detetu je u smislu putovanja, svejedno gde će otići. Svaki odlazak na put utiče pozitivno na razvoj dečjeg mozga. Deca će na putu u svakom slučaju učiti i sticati nova iskustva. Zato, decu možete odvesti na obližnju planinu, šumu, kraći izlet do susednog grada – ili kod babe i dede na selo. Međutim, za decu je dobro da često menjaju „lokacije“.

Iako se mnogi roditelji pitaju zašto da decu u ranom dobu vode na put kada će svejedno zaboraviti gde su bili, dr Karol Piterson profesor na Memorijalnom univerzitetu u SAD navodi da to nije tačno. „Prvo sećanje mog sina je kada je imao samo 22 meseca. Deca od dve godine pamte delove, a trogodišnjaci imaju mnogo sećanja, dok četvorogodišnjaci i petogodišnjaci zasigurno pamte dosta“, tvrdi Piterson.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza