Naslovna  |  Vesti  |  Mala matura će biti teža, počele i pripreme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 11. 2012.

Izvor: Blic

Mala matura će biti teža, počele i pripreme

Osmaci i njihovi roditelji već su počeli pripreme za polaganje male mature, koju će sledeće godine činiti čak 75 odsto nepoznatih zadataka. Polaganje probnih testova u nekim školama već je počelo, a uvedena je i dopunska nastava iz srpskog i matematike.

U porodici Drašković su se svi udružili da najmlađem članu Ognjenu (14) pomognu da savlada slabe tačke. Ognjen ide u osmi razred OŠ “Kralj Petar Prvi” u Beogradu i u knjižici ima sve petice.

- Imam pet zbirki zadataka iz matematike uz koje se pripremam za malu maturu. Više je volim od srpskog jer osim nekoliko formula, ništa ne mora da se buba. U gramatici je sve šablon, izuzev akcenata koje niko živ ne razume. E, od njih me hvata trema - priznaje Ognjen.


Mama Silvana najveći je tremaroš u kući, ali je uz stariju ćerku Nataliju (19) već naučila kako to da sakrije.

- Krijem tremu tako što govorim deci da se koncentrišu, da prvo pročitaju pitanje i razmisle, pa tek onda odgovore. Nisam sigurna koliko je mala matura sa nepoznatim zadacima dobar potez, jera su nam deca preopterećna i da uče dosta suvišnih informacija. Srećom, Natalija studira biohemiju, pa s Ognjenom vežba prirodne nauke, a pokazuje mu i srpski - priča Silvana.

Nastavnici su takođe ozbiljno shvatili pripreme. Časovi se, pored učenja novog gradiva, svode na pripreme za probne testove, a kontrolni se daju samo kad moraju.  

- Stalno obnavljamo staro gradivo, a već sam počela da držim i dopunske časove za učenike kojima je to potrebno - kaže Ljiljana Vračar, nastavnica matematike.

Probni testovi pokazaće na čemu nastavnici najviše treba da rade sa đacima. Posle ovog inicijalnog, osmaci će na proleće polagati još jedan test, koji će da bude organizovan identično kao mala matura, a svi zadaci biće nepoznati.
Prošlogodišnji testovi 75.923 osmaka pokazali su da im najbolje idu čitanje i razumevanje teksta, a najslabije gramatika, prirodni brojevi i geometrija. U Ministarstvu su podsetili da će 2014. godine biti uveden i treći test sa pitanjima iz istorije, geografije, fizike i biologije. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza