Naslovna  |  Vesti  |  Dinkić: Budžet za 2013. kao radikalan zaokret
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2012. Srbija

Izvor: Agencije

Dinkić: Budžet za 2013. kao radikalan zaokret

Predlog budžeta za 2013. godinu predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Predstavljajući predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije, Dinkić je istakao da će u 2013. budžetski deficit biti prepolovljen u odnosu na ovu godinu, a obezbeđeno je zaustavljanje eksponencijalnog rasta javnog duga i troškova za kamate.
 On je izrazio nadu da će parlament podržati taj zakonski predlog jer on predstavlja prvi korak i temelj za stabilizaciju kompletne ekonomske politike u Srbiji. Uređenje javnih finansija nije dovoljno za izlazak iz krize, ali je temelj i prvi korak ka tome, rekao je Dinkić.

On je naveo da će zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije deficit republičkog budžeta u narednoj godini biti 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a konsolidovani deficit, koji obuhvata i budžete pokrajine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja 3,6 odsto BDP-a.

Prema rečima Dinkića, deficit republičkog budžeta u narednoj godini biće 121,9 milijardi dinara, pošto će prihodi biti 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi. To je smanjenje za više od 80 milijardi dinara u odnosu na planirani deficit republičkog budžeta u 2012. godini, dodao je Dinkić.

Nema komentara.

Ostavi komentar