Naslovna  |  Vesti  |  Lekovi skuplji za 6,4 %
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2012.

Izvor: Gde investirati, B92

Lekovi skuplji za 6,4 %

Lekovi koje kupuju sami pacijenti polovinom naredne sedmice poskupeće u proseku za 6,42 posto.

Ovo poskupljenje je najavio predsednik Grupacije domaćih proizvođača lekova u Privrednoj komori Srbije dr Dragomir Marisavljević.

On je objasnio da će nove cene dobiti 4.500 lekova, ali samo oni koji su u komercijalnoj prodaji, dok se cene za lekove koji su na pozitivnoj listi i koje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje još neće menjati, jer RFZO treba nove cene da ugradi u svoje cenovnike.

"To znači da će poskupljenje važiti samo za lekove koje kupuju sami pacijenti, dok participacija za lekove koji idu na recept neće biti povećana", naglasio je Marisavljević.

Poskupljenje je posledica nedavno usvojene Uredbe o kriterijumima za formiranje cena lekova, prema kojoj se cene obračunavaju po kursu od 113,47 dinara za evro, dok su do sada cene obračunavane po kursu od 99,27 dinara.

"Nedopustivo je ono što se desilo poslednjih 18 meseci, gde su cene lekova obračunavane po kursu od 99,27 dinara i zbog toga je samo domaća farmaceurska industrija pretrpela štetu od 35 miliona evra", rekao je Marisavljević.
Iz Ministarstva zdravlja poručuju da su nove cene lekova proizašle kao posledica usklađivanja kursa dinara u odnosu na evro, ali i usklađivanja postojećih cena lekova na veliko sa uporedivim cenama lekova u referentnim zemljama (Hrvatskom, Slovenijom i Italijom) za 2012. godinu.
U ovom ministarstvu objašnjavaju da je rast cena u globalu 6,42 posto, što predstavlja razliku između rasta cena zbog usaglašavanja kursa dinara u odnosu na evro, koji je iznosio 14,27 posto i sniženja uporedivih cena lekova u odnosu na referentne zemlje, koji je u globalu iznosio 6,75 posto.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza